Select Page
[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6266/07.11.09_Mitropolit%20Krtole.mp3]
Gosici-Radovici-07112009

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 07. новембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог апостола и јеванђелиста Луке у селу Гошићи у Кртолима.

Овај храм грађен је на темељима старије цркве која датира чак из осмог вијека, што га чини једним од најстаријих храмова у богослужбеној употреби на овим просторима. У цркви се као изузетна драгоцјеност чува једна свештеничка одежда која је поклон храму од Светог Петра Цетињског.

У данашњој архипастирској бесједи, Митрополит Амфилохије је рекао да није случајно вршење четрдесетнице након упокојења неког од хришћана. «Тада душа човјекова излази пред Лице Божје да положи рачуне, да би онда чекала онај последњи судњи дан у који ће Бог судити живима и мртвима».

«Сви који су се упокојили чуће глас Сина Божјег, изаћи ће који су чинили добро у васкрсење живота, а који су чинили зло у васкрсење суда. И то је основно правило, закон људскога живота овдје на земљи. И то је оно што не смијемо никада изгубити из вида», рекао је Митрополит црногорско-приморски.

«Ми смо бесмртна бића, која је Бог створио за вјечност, а не за пролазност. Смрт је нешто што је пролазно, а живот је оно што је вјечно. Када дође тај судњи Божји дан, све ће се обновити, васкрснути, изаћи пред Лице Божје, пред Господа Који ће судити живима и мртвима. Стога Црква Божија са таквим молитвама увијек испраћа упокојене и сјећа их се, не само за задушнице, као ми данас, него их се увијек сјећа у нади на васкрсење и живот вјечни», објаснио је Митрополит Амфилохије.

Владика је затим освештао новосаграђену ћелију, рекавши том приликом да су храмови Божји као маслине са дубоким коријеном који увијек изнова доносе плодове. «Такав један плод је ова ћелија саграђена вашим трудом, вашом вјером и жртвом. Нека вас Бог благослови, да наставите путем ваших дивних и часних предака, које данас спомињемо да их Господ упокоји у њедрима Авраама, Исака и Јакова, и нашега праоца Светог Симеона Мироточивога», рекао је он.

Потом је парох кртолски јереј Александар Брашанац поздравио Митрополита Амфилохија ријечима благодарности, након чега су најзаслужнијима за градњу ћелије подијељене захвалнице.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This