Izaberite stranicu

001_Arhiep_Ilarion_Ep_Artemije ГРАЧАНИЦА, 3. новембра 2009. – Само пар дана након посете највишег представника Руске државе, председника Дмитрија Медведева, посету Србији најавио је и високи представник Руске Цркве – Његово високопреосвештенство Архиепископ волоколамски Иларион (Алфејев).

Архиепископ Иларион дошао је по службеној дужности, као председник Одељења за спољне односе Московског патријархата, али и по тежњи свога срца, како сам сведочи, да буде присутан тамо где људи тешко живе. Од свих Помесних Цркава Архиепископ Иларион одлучио је да најпре посети Српску Православну Цркву, и то њену страдалну Епархију рашко-призренску и косовско-метохијску, и да са њеним канонским Епископом, преосвећеним Господином Артемијем, посети светиње на Косову и Метохији, колико је то могуће постићи за четири дана.

Првог дана Архиепископ је са својим домаћином допутовао са аеродрома у манастир Грачаницу, где је привремено смештена Епископија. Ту је поздравио сестринство манастира, службенике Епископије и присутне вернике, а остатак вечери је провео у разговорима са Владиком Артемијем.

Другог дана су високи гост и његов домаћин са својим пратиоцима посетили манастир Бањску, где их је поздравио игуман протосинђел Симеон. Успут су посетили храм светог Илије у Вучитрну, који се званично води да је обновљен у организацији Савета Европе, али је Архиепископ одмах констатовао да је храм далеко од тога да се може назвати обновљеним. У повратку за Грачаницу посетили су оскрнављени храм светог Јована Крститеља у Самодрежи, а затим Газиместан.

001_Arhiep_Ilarion_Ep_Artemije_Teodosije Трећег дана су посетили манастир Високе Дечане, где их је дочекао игуман Теодосије, викар епископа Артемија. У повратку из Дечана Архиепископ Иларион и владика Артемије са пратњом посетили су два порушена храма у Ђаковици – храм Успења Пресвете Богородице, и храм Свете Тројице у центру Ђаковице, који је потпуно уклоњен са лица земље и на његовом месту је направљен парк. Увече је владика Артемије за високог госта у Епископији приредио представљање српских православних светиња на Косову и Метохији, на коме су били присутни и шефови руске и грчке канцеларије у Приштини.

Четвртог дана су двојица архијереја са својим пратиоцима кренули у посету Пећкој Патријаршији. Успут су посетили разрушени храм Свете Тројице у Петричу.

001_Arhiep_Ilarion_Ep_Artemije_Patrijarsija У Пећкој Патријаршији архијереје је дочекала игуманија Февронија са сестрама. Архиепископ Иларион и владика Артемије дуго су разгледали цркве и разговарали о историјату манастира. У манастиру је приређен ручак, а после ручка су се архијереји са пратиоцима задржали у разговору са игуманијом и сестрама.

Пред полазак је Архиепископ волоколамски Иларион у Пећкој Патријаршији свечано уручио владици Артемију поклон – предивну панагију, рекавши:

«Ваше Преосвештенство, драги Владико, у овој древној Пећкој Патријаршији желим још једном да Вам од свег срца захвалим за широкогрудо гостопримство које сте ми указали ових дана. Хтео бих у знак сећања на ову посету да Вам уручим ову свету панагију. Нека Вас Пресвета Богородица чува на многа и блага лета. Сећајте се мене у Вашим светим молитвама».

Владика Артемије, видно тронут, одговорио је уваженом госту на руском језику:

«Велико хвала, драги Владико, веома сам ганут Вашом љубављу. И веома сам захвалан на овој Вашој посети, јер сам уверен да ћете Ви не само у Русији, него и у целом свету бити сведок истине о ономе што се догађа овде на Косову и Метохији. Ви сте видели наше велике светиње – Грачаницу, Дечане и Пећку Патријаршију, видели сте и друге наше хра] ]>

Pin It on Pinterest

Share This