Select Page
[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit%20SPUZ.mp3]

Спуж-01112009

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 01. новембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Петра Цетињског у Спужу.

У литургијској бесједи Владика је говорио о Светим пророцима којих се Црква Божија сјећа на данашњи дан, Светом пророку Јоилу, Светом Петру Цетињском, Светом Јовану Рилском и Светом Прохору Пчињском.

«Као да читамо књигу пророка Јоила о страшним страдањима изабраног Божјег народа, када читамо посланице Светога Петра Цетињскога. То показује да историјом и људским животом заиста господаре духовни и морални закони. Тамо гдје људи одступају од пута који води у живот, од Божјега пута, гдје људи одступају од закона који је Бог уградио у људску природу, долази до човјекове пропасти».

«Увијек је то тако било, па и данас је тако. И тако ће бити до краја свијета и вијека. Све су то пророци Божји Јоил, Петар, Јован Рилски и Прохор Пчињски, и многи други с њима, видјели и предвидјели».

«Зашто плаче Свети Петар над двадесетим вијеком? Плаче над Црном Гором. Зато што је она крвна освета из његова времена пустошила земљу као скакавци. У још горем издању се она појавила у Црној Гори у вријеме другог свјетског поклања и послије њега. Ових дана је изашла из штампе једна књига под називом «Пуцај, рат је завршен» о крвавом словеначком прољећу 1945. године. У њој се на најстрашнији начин описује шта се догађало с нама, какво распеће носимо у себи. Каква је то страшна мржња међу браћом која се појавила! Оцеубилачка и братоубилачка мржња чији трагови до дан данас трају, а несмирена крв невино побијене браће и данас вапи пред престолом Божјим».

«А Свети Петар је на Ивановим коритима почетком деветнаестог вијека видио шта ће се с нама догодити у двадесетом вијеку кад је рекао да плаче над Црном Гором двадесетог вијека. Уста његова су говорила премудрост», казао је Владика Амфилохије.

Током Свете литургије Владика је у брачну заједницу увео слуге Божије Игора и Ивану, а након литургије он је спушким улицама предводио празничну литију.

Домаћин овогодишње славе Зоран Жарић је припремио празничну трпезу за све вјернике у згради започетог парохијског дома, а кумство је по старом обичају предао домаћину следеће славе Мирчети Марковићу.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This