Izaberite stranicu

GrbMitropolijecrveni.jpgЦЕТИЊЕ, 21. октобар (Светигора прес) – Поводом синоћњег инцидента када се на отварању изложбе “Трагови школства у Црној Гори” у Биљарди на Цетињу појавио рашчињени лажни свештеник Мираш Дедеић, Митрополија Црногорско-приморска као власник дијела изложених експоната, везаних за историју Богословско-учитељске школе, у знак протеста прекинула је сарадњу са организатором – Народним музејем Црне Горе, повукавши све своје експонате са изложбе уз допис који дајемо у наставку:

НАРОДНИ МУЗЕЈ ЦРНЕ ГОРЕ

н/р г. Павлу Пејовићу, директору

Уважени г. директоре,

Поводом околности под којима је у организацији Ваше куће, отворена изложба „Трагови школства у Црној Гори – 140 година од оснивања Богословско-учитељске школе и Ђевојачког института у Црној Гори“, у уторак 20. октобра ове године, принуђени смо да обуставимо даљу сарадњу на овој манифестацији, и повучемо натраг све наше експонате (по приложеном реверсу), које смо Вам добре воље, без икаквог условљавања, својевремено уступили.

Изложбу посвећену 140. годишњици од оснивања Богословско-учитељске школе помогли смо, без двоумљења, удовољавајући Вашем захтјеву да се Народном Музеју уступе књиге, документа, слике и богослужбени предмети. Најмање што смо очекивали је да се у даљој организацији ове свечаности Митрополији Црногорско-приморској остави умјесан простор за учешће у припреми изложбе или макар она позиција међу званицама која јој неоспорно припада као утемељитељу богословско-учитељске школе и донатору који је изложбу учинио изводљивом.

Умјесто тога, добили смо непријатну ситуацију да аутори изложбе лично, на основу својих познанстава са појединим нашим свештеницима, њима достављају појединачне позивнице за изложбу – неколико сати прије њеног почетка.

Међутим, били смо спремни да и такав пропуст толеришемо, надајући се томе да све ствари иду ка остварењу једног значајног културног догађаја. На самом отварању изложбе увјерили смо се да су Ваше, горе поменуте, протоколарне омашке и наше неблаговремено реаговање на њих, оставиле простор за јавно понижење Цркве и Цетињске богословије.

На изложбу коју је Црква помогла и која је посвећена догађајима који су нераскидиво везани за историју Цркве, позван је и почасно дочекан рашчињени свештеник, лице које својом свакодневном лажним представљањем ремети црквени поредак, са чим је црногорска јавност, па и управа Ваше куће, недвосмислено упозната. Присуство оваквих лица, и њихово третирање као свештеника, од стране Вашег протокола – истовремено обесмишљава учешће и присуство канонског и свуда у православном свијету признатог свештенства наше Митрополије. При свему овоме, имамо великог основа за сумњу, да су ова лица на поменуту изложбу позвана уредније и благовременије него што је то случај са Православном Митрополијом.

Како је на крају једини логичан излаз из поменутог неспоразума закључак да Ви једини имате право одлучити кога ћете и како звати у Вашу кућу, тако и ми домаћински располажући са сопственом имовином (коју смо Вам својевремено добронамјерно уступили) одлучујемо исту моментално и без даљих образложења повратити натраг.

С поштовањем,

СЕКРЕТАР МИТРОПОЛИЈЕ
протојереј-ставрофор САВО ТУТУШ с.р.

Pin It on Pinterest

Share This