Izaberite stranicu

Ilarion-VolokolamskiМОСКВА,6. октобар 2009. (РИА Новости) – Предсједник Одјела спољних црквених веза (ОСЦВ) Руске православне цркве одбацио је данас тврдње да су у току припреме за сусрет поглавара Руске цркве и Папе у Ватикану.

„Тренутно није у припреми Патријархова посјета Ватикану нити његов састанак са Папом било гдје и било кад“, рекао је Архиепископ Иларион Волоколамски на сусрету са омладином у Московском музеју.

„За нас није циљ састанак сам по себи, већ осјетно побољшање наших односе и превазилажење постојећих проблема“, рекао је он.

Међутим, Иларион каже да је теоретски могућ сусрет Патријарха Кирила Московског и све Русије и Папе Бенедикта XVI „на неутралној територији“, али је додао да то још није разматрано.

Покојни Патријарх Алексије II одбио је да се састане са тадашњим Папом Јованом Павлом II, и говорио да је неопходно ријешити неријешене спорове прије било каквог сусрета са тренутним поглаваром Римокатолика Бенедиктом XVI, међу којима су нарочито истицане тврдње да Ватикан покушава да обрати православне вјернике у бившим совјетским републикама, насталим по распаду СССР.

Као шеф спољних односа Руске православне цркве више од деценију, данашњи Патријарх Кирил је водио дијалог са Ватиканом и са другим црквама.

Извор: http://theorthodoxchurch.info/blog/news

Превео с енглеског: И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This