Select Page

GREECE-ARCHBISHOP/АТИНА, 15. октобра 2009. – Грчка православна црква није још дошла себи, послије недавног прекора и оставке сто педесет атинских клирика, кад је Архиепископ Јероним иступио са новом сензационалном изјавом. Казавши да грчко друштво све више одступа од истинског Предања, Архипастир је предложио да се уведу измјене у систем садашње Црквене управе, саопштава Greek.ru.

Поглавар Грчке цркве је изјвио: „Већ је веома осјетно и у нашој земљи старање и тежња одређених кругова да одврате грчко друштво од Христа, да му отуђе отачко Предање. Наши противници нијесу вани и нијесу далеко од нас. Они су међу нашим зидовима. Зато првобитни задатак треба да буде поновна евангелизација нешег народа. Било би неправедно тврдити да се у тој области ништа не ради. Међутим, неопходно је чинити више и са већом методичношћу“.

Затим се Архиепископ окренуо теми избора архијереја, саопштивши да га је то питање узнемиравало још док је он био на челу Тиванске митрополије. „Стање ствари у Цркви, рекао је он, показало је да смо дужни да размотримо начин организације и управљања црквеним питањима, обавезно се оријентишући на свете каноне, Предање, наше искуство и постојећи положај „без туђег мијешања“. Дошло је вријеме да се крајње пажљиво изучи могућност оптимализације процедуре избора архијереја“.

Осим тога, Архиепископ је поставио проблем ексхумације мртвих, након истека рока аренде гробница на гробљима, као поступак који не одговора хришћанском духу. Као што је познато, у Грчкој због недостатка мјеста за сахрањивање, нарочито у већим градовима, у случају непродужетка петогодишње аренде, мртве ексхумирају и пале, а њихов прах, развејавају. На ослобођеном мјесту сахрањују новопрестављеног „арендатора“.

На крају је владика Јероним изнио предлог да се засједање Архијерејског сабора обавља два пута годишње (у октобру и у марту), а не један пут, како је то било до сада.

http://www.sedmitza.ru/news/830482.html

Pin It on Pinterest

Share This