Izaberite stranicu

Ilarion_Protestanti МОСКВА, 10. октобар 2009. – Архиепископ Волоколамски Иларион примио је 5. октобра у сједишту ОСЦВ групу пастора неколико Протестантских цркава и заједница из различитих региона Русије. Било је присутно око 60 представника Уније хришћана евангелистичке вјере у Русији, Уније евангелистичких хришћана – баптиста у Русији, Цркве адвентиста седмог дана и Презвитеријанских заједница.

Одговарајући на захтјев од стране Протестаната да говори о учењу и животу Православне Цркве, Архиепископ Иларион је објаснио основне теме Православне теологије, и то: Христологију, учења о Светом Писму, Светом Предању, Евхаристији, Светим Тајнама, Црквеном устројству (хијерархији), поштовању Богородице и светих и поштовању икона. Преосвећени се задржао на теми дејства Духа Светога у Цркви, наводећи као скорашњи примјер подвиге руских новомученика и исповједника.

Након овог излагања Архиепископ Иларион је одговорио на бројна питања својих гостију. Они су били подједнако заинтересовани за практичне аспекте односа Руске православне цркве са неправославнима, и за теолошка питања у вези са њима. Упитан за Православно виђење појма Цркве, предсједник ОСЦВ нагласио је да су, из Православне перспективе, Цркве у пуном смислу ријечи – Помјесне Православне Цркве. С друге стране, прихватљиво је користити појам „црква“ у дијалогу са неправославним заједницама као знак поштовања према њиховом самоодређењу. У исто вријеме, треба узети у обзир да неке неправославне цркве, као што је Римокатоличка, држе апостолско прејемство хиротоније.

Говорећи о међухришћанским односима у Русији, Архиепископ Иларион је нагласио посвећеност већине хришћанских конфесија у Русији традиционалном погледу на моралне хришћанске вриједности и позвао на сарадњу у дијалогу са секуларним друштвом. С друге стране, рекао је предсједник ОСЦВ, нужан услов успјешног међуконфесионалног дијалога је одсуство прозелитизма.

Учесници састанка са Протестанске стране су се топло захвалили Преосвећеном Илариону на искреном, отвореном и добронамјерном разговору.

На састанку су такође присуствовали протојереј Игор Вижанов, секретар ОСЦВ за међухришћанске односе и гђица С. Романченко, службеница ОСЦВ.

Извор: http://theorthodoxchurch.info/blog/news

Превео с енглеског: И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This