Select Page

27.Септембар 2009.г. Сахрана Веселина Шијаковића у Никшићу - ГАЛЕРИЈА

Сахрана - ГАЛЕРИЈА

НИКШИЋ, 28. септембра (Светигора прес) – На градском гробљу у Никшићу јуче, на празник Воздвижења Часног Крста Господњег, у присуству великог броја грађана, сахрањен Веселин Шијаковић, доживотни почасни предсједник Црквене општине Никшић, носилац бројних одликовања за вишедеценијску љубав према Цркви и Отаџбини, међу којима и ордена Светог Саве првог степена.

Опело су у саборној цркви Светог Василија Острошког служили Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Преосвећена Господа Епископи захумско-херцеговачки Григорије, будимљанско-никшићки Јоаникије и диоклијски Јован, са бројним свештенством.

Митрополит Амфилохије казао је да је Веселин Шијаковић вазда био прави и истински војник Христов и војник народа свога. «Витешки, ратнички дух био је уграђен у његовој природи и то витештво прожело је његов свеукупни живот», рекао је он.

«Он је био војник Божији и војник народа свога», казао је Митрополит црногорско-приморски.

У име породице говорио је др Богољуб Шијаковић, син Веселина Шијаковића, иначе министар вјера у Влади Републике Србије.

«Вјера, нада и љубав су чиниле сваки трен његовог живота. И због тога је био ведар и био у стању да све надјача, да све преброди и да се у свакој прилици нашали. Имао је љубави за ближње, породицу, за другог. Био је њежан у својој грубости. Волио нас је. Све би за пријатеља дао. Због таквих особина и таквог живота наша Црква га је одликовала орденом Светог Саве првога степена», рекао је он.

Осим ордена Светог Саве, ваља истаћи да је покојни Веселин Шијаковић био одликован патријарашком похвалницом за допринос градњи храма Светог Саве на Врачару и граматом Јерусалимског Патријарха.

Са ништа мање љубави и доброчинства бринуо је и о изградњи храма Христовог Васкрсења у Подгорици, као што је водио бригу и о томе да из Русије у Никшић буде допремљен вајарски рад са ликом Пресвете Богородице.

Вјечнаја памјат!

С.Ч./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This