Izaberite stranicu

S4030179ХЕРЦЕГ НОВИ, 18. септембар 2009. – У недјељу, 13.9.2009. године служена је поводом храмовне славе Света Литургија на остацима цркве посвећене Полагању појаса Пресвете Богородице у Малим Росама. Свету литургију служио је Луштички парох, јереј Петар Бикар.

Поред 20-так вјерника био је присутан и представник локалне власти гдин Радован Арнаут, Савјетник за вјерска питања у Општини Херцег Нови.

У својој бесједи парох је укратко присутне упознао са историјатом овог храма. Навео је да, по постојећој врло штурој документацији и заштитним археолошким ископавањима која су до сада извршена, овај храм потиче из 9-11 вијека.Такође је указао и на чињеницу да су приликом археолошких ископавања пронађени људски земни остаци који датирају из 6-ог вијека.

У својој врло надахнутој бесједи посебно је истакао чињеницу да се након 1000 година врши служба у овом храму, односно његовим остацима, што даје посебан значај овој прослави.

Крајем прошлог вијека и почетком овога, вршена су заштитна археолошка ископавања у три наврата, те се у наредном периоду највјероватније неће инсистирати на поновном наставку истих, изузев ако се укаже потреба за ископавањима у непосредној близини храма гдје се сумња да постоје гробнице, поручио је парох. Присутни су обавјештени да ће се у најскорије вријеме предузети кораци на ограђивању остатака овог храма и прибављању техничке документације, како би се приступило обнови истог.

Мале Росе су рибарско насеље на полуострву Луштица насупрот Херцег Новог на улазу у Бококоторски залив.

Р.А.

Pin It on Pinterest

Share This