Select Page

Apostol-Andrej-PrvozvaniСОФИЈА, 16. септембар 2009. – Бугарска нуди Константинопољској патријаршији честицу мошти светог Патријарха Дионисија Првог (15. вијек) у замјену за честицу мошти светог апостола Андреја Првозваног, који је проповиједао хришћанство у Прицрноморју – на бугарској обали и на територији будуће Русије.

Мошти светог Дионисија се чувају у Рилском манастиру, гдје су враћене из Националног историјског музеја. За размјену моштију се заузео професор Божидар Димитров, министар без портфеља у бугарској Влади. Управо је он 1990-их довезао мошти у Рилску обитељ. Сада професор хоће да измоли благослов бугарског Паријарха Максима за размјену мошти.

Када је министар 9. јуна био у Константинопољској патријаршији, да би преузео мошти светог Власија, он је казао Патријарху Вартоломеју да се у Бугарској чувају мошти светог Дионисија. Тада је Патријарх Вартоломеј затражио честицу те светиње.

26. септембра Константинопољска црква ће дочекати мошти светог Дионисија који је ту био Патријарх од 1467. до 1471. године. Непријатељи су га оклеветали код турских власти да је био васпитан у муслиманској вјери, а Турци су много теже кажњавали одметнике од вјере, него етничке хришћане. Патријарх је доказао своју невиност, али су га скинули са катедре. Упокојио се 1492. године у манастиру близу града Драма у Македонији (сада територија Грчке). За вријеме првог свјетског рата његове мошти су пренијели у Софију, а онда у Рилски манастир.

Ако мисија проф. Димитрова буде успјешна, он ће се вратити у Бугарску са моштима светог Андреја.

http://www.sedmitza.ru/news/796542.html

Pin It on Pinterest

Share This