Select Page

armenian_quarter_smallЕРЕВАН, 13. септембар 2009. – Јерменска патријаршија упутила је приговор Министарству унутрашњих послова Израела, протестујући поводом незаконите депортације из земље два јерменска богословца.

Како саопштава Благовест.инфо, у недјељу 6. септембра двојица јерменских богословаца враћали су се са процесије из цркве Гроба Господњег, када их је испљувцима засула група младих Јевреја.

Послије пљувања и псовки, инцидент је прерастао у тучу. Јеврејска омладина, која је напала семинаристе сломила је крст који је један Јермен држао у рукама (аналогна туча се десила прије неколико година када је израелски студент, напавши јерменског свештеника, сломио крст из 17. вијека). Кад је стигла, полиција је ухапсила само Јермене, саопштила је прес-служба Патријаршије.

Јерусалимска полиција је 24 часа држала богословце у притвору, и тек сљедећег дана је саопштила Патријаршији да ће случај предати суду. Међутим, случај није дошао до суда, пошто је Министарство унутрашњих послова Израела депортовало јерменске богословце.

Такву одлуку Јерменска патријашија сматра неправедном „тим прије што то није једини случај испољавања расизма јеврејске омладине према хришћанима, посебно Јерменима“. Прес-секретар Патријаршије је казао да су жртве расизма и обични грађани, који носе крст на грудима и који једноставно само шетају по јерменском кварту Старога града. Патријаршија скреће пажњу на то да инцидент није био предмет пажње ниједног израелског медија. Случај је споменут само у палестинским медијима.

Саопштава се да последњих година јерменски свештеници, посебно они из Либана, Сирије, Јордана трпе велике тешкоће. Одбијају им дозволе за визе.

Јерменска патријаршија се обратила предсједнику Шимону Пересу и премијеру Бењамину Нетањаху са молбом да се поништи одлука Министарства унутрашњих послова о протјеривању богословаца.

http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=3&id=29626

Pin It on Pinterest

Share This