Select Page

hagia-sophiaИСТАНБУЛ, 26. август 2009. – Хришћани Истанбула се плаше погрома. У неколико дјелова града у којима живе хришћани, појавили су се обојени знаци – зелени на грчким кућама и црвени на јерменским, саопштава КМ – News, цитирајући РИА Новости.

Старосједиоци посматрају обојене маркере са чуђењем и страхом, присјећајући се појаве знакова на хришћанским кућама и дућанима, који су претходили погрому хришћанских мањина у септембру 1955. године.

Један од посланика Парламента затражио је од министра унутрашњих послова Турске Безира Аталаја званично објашњење тога што се десило. Депутат је изјавио да у последње вријеме добија све више жалби од хришћана због притисака и дискриминације.

Јерменска и грчка заједница живе у Истанбулу вјековима прије доласка Турака. Појачан непријатељски однос према њима последњих година експерти повезују са ширењем екстремистичких идеја под видом „традиционалног ислама“. Ред злочина, које су Турци извршили на хришћане (на примјер убиство у храму католичког свештеника Андреа Санторо 2006. године, покушаји убиства православних служитеља), Турци објашњавају својим националним и религиозним убјеђењима.

http://www.sedmitza.ru/news/776235.html

Pin It on Pinterest

Share This