Izaberite stranicu

solovki01dМОСКВА, 21. август 2009. – Након Божанствене литургије на дан преподобних Зосиме, Саватија и Германа Соловецких, 21. августа у Соловецком манастиру уприличена је трпеза љубави за којом су били почасни гости и чланови Старатељског савјета за обнову обитељи.

За трпезом је Његова Светост Патријарх Кирил предложио члановима Старатељског савјета да се разради концепција даљег развоја Соловки, саоштава прес-служба Московске патријаршије. По његовом мишљењу архипелаг треба да буде уникатан центар духовног живота, значајан по својим димензијама не само у нашој земљи него и у читавој Европи.

Како је казао Свјатјејши Владика, неопходно је не само наставити радове на препороду монаштва на Соловкама, него ту створити и црквено-научни центар за изучавање подвига новомученика и исповједника ХХ вијека.

У вези са тим Патријарх је истакао улогу коју су у том правцу дали сарадници Православног Свето-Тихоновског хуманистичког универзитета.

Како је нагласио Патријарх, изучавање подига Руске цркве у ХХ вијеку, веома је актуелно ради превладавања секуларних „идеолошких илузија“ нашег времена.

http://www.pravoslavie.ru/news/31650.htm

Pin It on Pinterest

Share This