Izaberite stranicu

svestenici_vojniМОСКВА, 21. август 2009. – У року од пола године 200-250 редовних свештеника појавиће се  у руској армији: они ће представљати четири религије, које се у Русији сматрају традиционалним: православље, ислам, будизам и јудаизам, саопштава Благовест.инфо.

По одлуци предсједника Руске Федерације, при Генерал-штабу оформљена је радна група, која ће у сарадњи са религиозним организацијама давати одговоре на питања повезана са препородом институције војног свештенства у Русији.

О томе је на прес-конференцији 20. августа говорио начелник Одјела за патриотско васпитање и везе са религиозним организацијама Министарства одбране Руске Федерације пуковник Игор Сергејенко.

У име својих религиозних организација подршку увођењу институције војног свештенства изразили су: замјеник предсједника синодалног Одјела Руске православне цркве за сарадњу са оружаним силама протојереј Михаил Васиљев, замјеник предсједника муфтија Русије Дамир Гизатулин и управник послова Руског уједињеног савеза хришћана вјере јеванђелске, епископ Константин Бендас.

Отац Михаил Васиљев је казао да је током последњих двадесет година око двије хиљаде православних свештеника стекло солидно „методичко искуство“, радећи ванредно са војском. Свештеник је истакао да није у питању стварање, већ обнова институције војног свештенства, која је постојала у руској армији све до 1917. године. Међутим, у новим условима је потребна дуготрајна, кадровска, организациона и законодавна припрема за дјелатност капелана. При томе су основни параметри њиховог рада формулисани у „Концепцији националне безбједности Руске Федерације“, оног њеног дијела који се тиче „Духовне безбједности“, казао је замјеник предсједника синодалног Одјела. По његовим ријечима, управо је институција војног свештенства реално средство за елиминисање пријетње „духовној безбједности“, заштита од опасних деструктивних секти у армији.
Осим тога, дјелатност капелана је неопходна зато да војници не би били лишени права остварења својих духовних потреба, поготову у удаљеним регионима.

Пуковник Сергијенко је изнио сљедеће податке: 63% војника су се изјаснили као вјерници, од њих је 10% „активно вјерујућих“. 87% од свих вјерника су православни, 13% муслимани, 3% будисти и 1% јудеји, при чему треба казати да су ти подаци приближни, јер у војсци религиозна ситуација тражи детаљно испитивање.

По његовим ријечима, радна група при Генерал-штабу сматра сврсисходним присуство редовног свештеника, ако 10% личног састава војне јединице изјављује да припада једној од четири „традиционалне“ вјере.

Претпоставља се да ће предсједников налог Министарство одбране испунити у двије етапе: 2009. године пуковски свештеници ће се појавити у војним јединицама које су дислоциране ван граница и у Сјеверно-Кавкаском војном округу, гдје је потреба за свештеницима највећа. Током 2010. године војни свештеници ће се појавити и у осталим армијским окрузима.

http://www.pravoslavie.ru/news/31642.htm

Pin It on Pinterest

Share This