Izaberite stranicu

kursko_korena_ikonaКУРСК, 19. август 2009. г. – Чудотворна икона Мајке Божје, „Знамење“ или Курско-Корена икона, главна светиња руског заграничја (дијаспоре), биће достављена у Русију 12. септембра, саопштили су Интерфаксу из Курске епархијске управе.

У почетку ће се светиња налазити у Храму Христа Спаса у Москви, а 23. септембра у Курск ће стићи Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил који ће са собом донијети ту знамениту икону. Сљедећег дана ће икона бити пренијета на мјесто гдје је обретена у Корену пустињу код Курска.

Сагласност да се икона пренесе у Русију ради поклоњења вјерника, Руска загранична црква је дала у мају ове године.

Курско-Корену икону је извезао из Русије у Србију 1919. године Архиепископ курски и обојански Теофан. На молбу генерала Врангела она је на кратко враћена у Русију и остала на Криму до опште евакуације Бијеле армије 1920. године. Након тога Курско-Корена икона је опет пренијета у Србију, гдје је боравила до 1944. године.

Митрополит Анастасије (Грибановски) је превезао светињу у Њемачку, а одатле 1957. године у САД. Од тада Курска икона борави у храму који јој је посвећен, при Архијерејском синоду Руске заграничне цркве у Њујорку.

http://www.pravoslavie.ru/news/31610.htm

Pin It on Pinterest

Share This