Select Page

Preobrazenje_SutorinaХЕРЦЕГ НОВИ, 19. август 2009. (Светигорапрес) – У Игалу покрај Херцег Новог у храму Преображења Господњег јуче је свечано прослављена храмовна слава.

Свету литургију служио је Преосвећени Епископ Сремски Г. Василије уз саслужење домаћина протојереја-ставрофора Благоте Васиљевића, пароха суторинског, Архимандрита Варнаве Гвозденовића, настојатеља Манастира Савина, протојереја-ставрофора Ђорђа Оровића, пароха Херцегновског, свештенства из Епархије сремске и оближњег свештенства.

Представници локалне власти на челу са Предсједником Општине Херцег Нови г. Дејаном Мандићем такође су били присутни на овој прослави. Иако је вријеме било изузетно топло то није сметало вјерном народу да достојанствено и у миру учествује на Литургији.

Након Свете Литургије, по древном обичају, ношена је литија око цркве, а затим је резан славски колач и освештано грожђе. Владика Василије је у својој надахнутој бесједи указао на значај празника Преображења у Хришћанству. На крају бесједе, Владика је, орденом Св. Ане, мајке Св. Саве, који се додјељује пожртвованим мајкама, одликовао Станиславку Томашевић из Крушевица, мајку шесторо дјеце и Вукицу Дамјановић из Баошића, која је родила троје дјеце.

Након дјељења нафоре и грожђа, у организацији домаћина и Кола Српских Сестара из Херцег Новог, припремљено је послужење за све присутне.

Црква Св. Преображења у Суторинском пољу је од старина. Турци су је срушили 1857. године и направили коњушницу и магацин за муницију. Због тога се Суторани жале Султану у Цариграду (1860. године), и он шаље комисију да испитају и докажу да је ту била православна црква. На основу налаза комисије Султан је 1864. год. издао царски ферман да се црква поново изгради. (извор за податке о цркви – званични сајт Епархије Захумско-херцеговачке)

Р.А.

Pin It on Pinterest

Share This