Izaberite stranicu
Звучни запис

Звучни запис

ЦЕТИЊЕ, 16. августа (Светигора прес) – Светом архијерејском литургијом, коју је са свештенством служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, и резањем славског колача данас је у Горњем Липову код Колашина прослављена храмовска слава цркве Светог архиђакона и првомученика Стефана.

Црква Св. Архиђакона и првомученика Стефана у Горњем Липову

Црква Св. Архиђакона и првомученика Стефана у Горњем Липову

Гдје је врело и капаће, рекао је Владика Амфилохије у архипастирској бесједи објашњавајући феномен масовног обнављања и подизања нових храмова Божјих у Црној Гори у наше вријеме.

«Ко је могао помислити да ће Милован Бојић подићи цркву Светог архиђакона Стефана овдје у Горњем Липову? Међутим, гдје је текло ту ће и да капље – то Свето сјеме посијано у кости наших предака. То су читава покољења и не може то сјеме бити уништено. Ту је оно било као жар кад се покрије пепелом. Па се чини нема жара, па разрнеш, а оно огањ. Тако се догодило са Милованом, са овим крајем, са Морачом, са Мојковчанима», рекао је он.

«Тако то бива гдје је сјеме Божије посијано. Људи се мало били збунили, а сад се мало отријезнили. И хвала Господу Богу да је то тако, и хвала Богу на овом дивноме сабору. И нека би Бог, молитвама Светог архиђакона Стефана, и нас утврдио у тврдој Божјој вјери и у живљењу по тој вјери, сагласно вољи Божјој и Светом предању, утканом у наше биће», казао је Митрополит Амфилохије.

Након Свете службе, приређена је духовна академија на којој су наступили Ивана Жигон, оркестар Дејана Петровића, прве трубе овогодишњег Драгачевског сабора трубача у Гучи, народни гуслари и пјесници, а приређена је и славска трпеза љубави.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This