Select Page

Sv.Ilija-2009-HNХЕРЦЕГ НОВИ, 6.Августа 2009.г. (Светигора Прес) – На територији Општине Херцег Нови постоје три цркве посвећене пророку Св. Илији. На узвишењу изнад села Звиње изграђена је црква посвецена Св. Илији. У послиједњих неколико година црква је санирана и оспособљена за богослужења. Мјештани су и ове године прикупили значајна материјална средства те санирали прилазни пут и уредили црквену порту. Важно је напоменути да се у непосредној близини ове цркве налази гроб са спомеником посвећен француским војницима погинулим 1806. године.

Вечерњу службу 1. августа 2009. године служио је протојереј-ставрофор Благота Васиљевић, а био је присутан незапамћено велики број вјерника.

У селу Мокринама поред Херцег Новог на извишењу које доминира околином лоцирана је црква посвецена пророку Св.Илији. Како до поменуте цркве нема колског прилазног пута то су мјештани практично носећи на леђима изнијели сав потребни материјал за санацију објекта. Како је црква санирана прије двије године то је у истој и отпочето са служењем уочи Илиндана. Вечерњу службу је служио протојереј-ставрофор Марко Калањ уз саслужење јереја Владана Пантелића, пароха мокрињског. Било је присутно скоро стотинак вјерника што је изузетно велики број кад се узме у обзир чињеница да нема прилазног пута те је на појединим мјестима требало ићи и четвороношке. Међу вјерницима био је присутан и представник локалне управе г. Радован Арнаут. Вриједни домаћини припремили су послужење за све присутне.

У селу Ластва које се налази у залеђу Херцег Новог налази се црква Св. Илије. Свету литургију, којој је био присутан велики број мјештана и гостију из разних крајева, служио је отац Пантелејмон, настојатељ хравма Св. Томе из Јоханесбурга, уз саслужење јереја Драга Пешикана, пароха кућанског. Након литургије ношена је литија око цркве ,а затим је ломљен крсни колач. Домаћини су припремили објед за све присутне.

Р.А.

Pin It on Pinterest

Share This