Izaberite stranicu
Vladika-Vasilije-ZT

Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда

audio-icon

Звучни запис

ЦЕТИЊЕ, 25. јула 2009. г. (Светигора прес)– Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије, гостујући на таласима Радио „Светигоре“, пожелио је духовни процват Црној Гори, духовној колијевки српског народа и рекао, да је приликом недавне посјете Митрополији Црногорско-приморској био задивљен Светосимеоновском Литијом у Подгорици толико да је тада рекао: „Овдје је Бог. Овдје је Бог сишао са неба на ову плодну долину и камен Црне Горе“, и пожелио да овај народ духовно стаса.

„Радујемо се да је у току једна ренесанса духовног живота у Црној Гори под мудрим руководством Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија и Његовог Преосвештенства Владике Будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, који знају како треба стити и потећи и на страшном мјесту опстајати у одбрани Светих идела, вјере православне и националног бића нашег народа“, рекао је Владика Зворничко-тузлански и пожелио мир Црној Гори, љубав међу њеним грађанима а једновјерној и једнокрвној браћи поручио да се не дијеле по било чему и да чувају јединство Свете Цркве.
„Онај који ствара раскол тај је себи већ припремио мјесто у паклу огњеном, јер је, поред хуле на Духа Светога, највећи гријех, који један човјек, односно нечовјек, може да учини баш то цијепање јединства Свете Цркве.
„Чувајте се браћо Црногорци разних лажних философија, како каже апостол Павле, чувајте јединство Светог Православља, чувајте све оно што је вашим и нашим славним прецима било Свето и за шта су животе своје давали. Не поводите се за новотаријама овога свијета. Разне олује долазе и пролазе, али свјетлост истине јеванђелске науке увијек је и довијека и желим да вас она грије и да се свијетли, Црногорци, ваша свјетлост пред људима, да би људи, гледајући вас, славили Оца нашега Који је на небесима. Збијајте своје духовне редове ради једниства наше Свете Цркве, збијајте се око свог Митрополита Амфилохија и Владике Јоаникија, збијајте се око Светог Василија Острошког и тамошњег игумана Владике Јована и покажите цијелом свијету да сте Божји народ и да у вама тече крв Светосавља, да у вама тече плава крв Христа Господа, да смо ми царски народ јер нам је Бог Цар царева и Господар господара. Нека вас Бог благослови и свјетлост науке Христове да вас обасја“ поручио је Преосвећени Владика Василије Црногорцима.

Говорећи о духовној обнови и процвату Светиња у Епархији Зворничко-тузланској, Владика је подсјетио да је на празник Светог Великомученика Прокопија, 21. јула, обиљежена прва манастирска слава на новооткривеним темељима манастира посвећеног овом празнику, задужбини краља Драгутина, који се налази на простору чувене и славне Сребреничке Митрополије.
„ Манастир Светог Прокопија ће се обнављати, ту постоји и љековита вода названа „калуђерска водица“, која помаже у исцјељењу психички лабилних људи, а надамо се да ће се, уз Божју помоћ, молитвама Светог Прокопија, овај манастир убрзо довести у стање достојно Светиње“, каже Владика Василије.

„ На простору садашње Скупштине општине Сребреница постојало је пет манастира а у граду Сребреници четири цркве. Од заборава су отргнути манастир Пресвете Тројице у Сасама, задужбина краља Уроша који је, успијевајући да одоли зубу времена, дефинитивно уништен у овом рату, а радови на његовој обнови су у завршној фази. У реконструкцији су и манастири Покрова Пресвете Богородице у селу Карно, Пресвете Тројице у Топлици, Језера између Сребренице и Скелана, темељи манастира Светог Прокопија а ту је и још један манастир, чији је локалитет већ познат, али се чекају услови да би се приступило и његовј реконструкцији“, каже Владика Василије.

Славна Сребреничка Митрополија, на чијем се простору налазе ове Светиње, је доказ да нијесмо репа без коријена на простору Босне и Херцеговине, рекао је Радио Светигори, Владика Зворничко-тузлански, подсјећајући да је она основана 1232. године.
„ Ова древна Митрополија је, -подсјећа Владика Василије,- имала своје сједиште, своју катедралу и све оно што је за једну Митрополију потребно. Не зна се тачно када је и због којих околности премјештена у Зворник, док су зворнички митрополити премјештени, силом терора отоманске империје за вријеме Омер паше Латаса, у Тузлу“.
Владика Василије додаје да данас Црква и живот вјерног народа у Сребреници иду узлазном путањом и поред свих тешкоћа и патњи кроз које је прошао српски народ са тих простора кроз историјске токове.

Владика Василије захваљује за духовни процват Епархије Зворничко-тузланске Богу, свом часном свештенству и благочестивом, православном, срспком народу.
“Овај народ је свјестан да му је Црква и отац и мајка и да, све док је жива и активна као организација, Црква је духовни стуб а док је тај стуб јак и српски народ ће опстати на просторима Босне и Херцеговине, и ми Срби нећемо бити истријебљени, нити ће се реализовати оно што желе наши непријатељи“, истиче Владика Зворничко-тузлански.
У Епархији Зворничко-тузланској у току је ренесанса духовног живота, каже Владика Василије и додаје, да се на овим просторима живјело у једном тешком времену које није било наклоњено једино српској православној Цркви.
„У вријеме бољшевизма нијесу се могло градити цркве. Док су други градили ми смо ћутали, стењали и вјеровали у боље сјутра. И ево дочекали смо, хвала Богу, своју слободу у Републици Српској, својој држави која је у саставу Босне и Херцеговине. Данас је цијела Република Српска па и Федерација једно велико градилиште јер је много цркава и осталих црквених објеката порушено. У Епархији Зворничко-тузланској порушено је 56 цркава, плус други објекти. Али хвала Богу, на мјесту тих цркава граде се монументалније, веће и љепше, иако носимо жалост за порушеним старим, древним црквама. Слава Богу, оставиће ово покољење, покољењима која иза нас долазе, нешто по чему ће знати да њихови очеви и мајке у овом времену нијесу спавали, већ су, градећи себи егзистенцију мислили на душу своју“, рекао је у изјави за Радио Светигору Преосвећени Епископ Зворничко-тузлански Г. Василије.

С.К.

Pin It on Pinterest

Share This