Select Page
НОВИ БРОЈ СВЕТИГОРЕ 192-193

НОВИ БРОЈ СВЕТИГОРЕ 192-193

У продаји је петровски двоброј Светигоре – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Нови број је богатством тема и бројношћу текстова обухватио све важније догађаје који су се издешавали у Цркви православној и отачаству од духовског броја Светигоре.

Централни догађај у том периоду је био 620 година од Косовске битке. Светигора вас информише о томе како је Видовдан обиљежен на Газиместану, а преноси и дио бесједе Његовог високопреосвештенства Архиепскопа цетињског, Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија изговорену тога дана у Грачаници, као и бесједу Епископа Атанасија Јевтића „Да се служи света литурђија, овог света као и онога“ из књиге Свети кнез Лазар и косовски завјет.

Другог јуна Православна црква широм свијета, нарочито Руска загранична црква поменула је једног великог светитеља нашег времена – чудотворца Јована Шангајског. На три-четири странице можете се упознати са животописом овог подвижника Божјег. Другом Јовану, светом Јовану Владимиру посвећено је предавање јереја Јована Пламенца.

Нови број Свтигоре доноси информацију о међународној конференцији „Православна мисија“ која је одржана у Прагу, а на којој је расправљано о јубилеју значајном за читав словенски православни свијет – 1140 година од престављења светог Кирила Словенског.

Ова година у Русији је у знаку 200 година од рођења Николаја Васиљевича Гогоља. Тим поводом прочитајте нешто више о овом писцу – истинском хришћанину, који се заносио мишљу да се замонаши, у чланку др Ксеније Кончаревић. Рецепцијом ислама у Његошевом Горском вијенцу бави се протојереј Драган Станишић.

У рубрици Актуелно читате редове Јована Маркуша о односу државе према земним остацима Ивана Црнојевића. А актуелна дешавања из наше Цркве, отачаства, из Помијесних цркава и свијета сабрана су у хроникама на крају часописа.

Светигора посвећује одређен број чланака и породици. Овога пута се бави проблемом Дјеце на богослужењу. Поред тог практичног текста, прочитајте поучни трећи дио предавања др Антуна Лисеца „О разлозима против контрацепције, стерилизације, вјештачке оплодње и утробног чедоморства“, затим текст из медицине фармацеута Дагице Бојовић о биљним препаратима за сунчање.

Ту су занимљиви текстови о периоду искушеништва у манастиру, разговор са игуманијом манастира Жича мати Јеленом, који је направила сестра Амфилохија Драгојевић, затим репортажа која говори о Србима у Замбији, текстови из богословља, текст о сектама, награђени есеј матуранта Цетињске богословије Милана Вуковића „О значају дјела апостола Павла за живот Цркве“ и многи други текстови.

О тајни празника светог Петра и Павла, коме је и посвећен овај број Светигоре „Хрома је душа човјека који не вјерује у Бога“ казује бесједа Јустина Ћелијскога.
С.Ж.

audio-icon2 О новом броју говори оперативни уредник Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This