Izaberite stranicu

02.Мај 2009.г. Освећење цркве Св.Георгија у Кујави код Даниловграда - ГАЛЕРИЈА

02.Мај 2009.г. Освећење цркве Св.Георгија у Кујави код Даниловграда - ГАЛЕРИЈА

ДАНИЛОВГРАД, 2. Маја 2009. (Светигора прес) Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је освећење обновљене цркве Светог великомученика Георгија у селу Кујава код Даниловграда.
Говорећи о Васкрсењу Христовом, Владика је рекао да је Христос Васкрсењем својим све гробове сабрао у свој гроб, који је постао живоносни и животворни гроб.

„Што је мржња, што је безбожно, што је нечовјечно, тога се не дотиче свјетлост васкрслога Христа, само онога што је обасјано том свјетлошћу, оно је испуњено њоме, оно је право и истинско. Свака људска кост дотакне ли се те свјетлости, тога огња, васкрслога Христа, она постаје светиња.Свако створење, творевина у својој свеукупности, све је то оно што се преображава, што добија вјечни и непролазни смисао силом васкрслога Христа, постаје бесмртно. И овај обновљени храм, подигнут у вријеме Петра Другог Петровића Његоша, освештан вјероватно њиме 1847. г, није ништа друго него свједочанство васкрслога Христа. И ово мјесто овдје које има чудесан назив Кујава и друго мјесто Творило, такође су по својим називима знаменито свједочење да је име Божје овдје проповиједано и свједочено вјековима.Сачувано је до данас живо предање да је Кујава била сестра Стефана Немање светога Симеона Мироточивог, која је овдје доспјела а и многа мјеста у Бјелопавлићима су посвједочена предањем и везана за светородну лозу Немањића. Дошла је овдје и ту је живјела и оставила назив овога мјеста и стећак који је овдје у близини, а који је по предању мјесто гдје су сахрањени њени остаци. Ту је близу и Краљичин мост везан за свету и праведну Јелену Анжујску, ону часну Францускињу, која је била супруга Уроша Немањића и која је оставила дивне трагове широм наших земаља.

Ено и манастир светих Сергија и Вакха, данас у рушевинама, обновљен мудрошћу и богољубивошћу те часне супруге Уроша Немањића која је и оснивач прве женске школе у нашем народу. Све су то жива свједочанства и подсјетници нама да је овдје жив Господ Бог, а када је Господ Бог жив и сила његова која испуњава душу народа, онда је и жива душа тога народа, зато је овај народ могао и да опстане и да сачува здраву памет и чисту савјест до данашњега дана“, рекао је Владика Амфилохије.

Након литургије и резања славског колача Митрополит Амфилохије је одликовао Одбор за обнову храма светог Георгија у Кујави, а овогодишњи кум храмовне славе Љубомир Јовановић ту част и обавезу за наредну годину предао је свом братственику Владимиру.

За славском трпезом, амбасадор Русије у Црној Гори Јаков Герасимов подарио је икону свете Богородице цркви светог Ђорђа на Кујави.

С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This