Izaberite stranicu

МОСКВА, 27. јануара – У вријеме проглашења новог Патријарха московског и све Русије чуће се посебна звоњава.“Кад Велико Царско звоно Храма Христа Спаса одјекне 16 пута, значи да је изабран шеснаести полавар Руске православне цркве. Затим ће зазвонити звоно кратки благовијест, реконструисан по образцу из 16. вијека“, саопштио је главни звонар Храма Христа Спаса Игор Коновалов.

„Када ће се ударати у звона не зна се, јер то зависи од момента кад се преброје гласови на Помијесном сабору. Звоно се може огласити у било које вријеме дана, чак ноћу.“

Фреквенција ће бити довољно енергична, отприлике једном у минуту и по. То зависи од размаха језика звона, који тежи 1 тону и 300 кг, а само звоно 30 тона. Један човјек не може да обави тај посао, зато два звонара треба да заљуљају језик“, објаснио је звонар Коноволов. Он је казао да се на Великом звону налази име Његове Светости Патријарха Алексија Другог.

На интронизацији новог Патријарха московског и све Русије 1. фебруара ће се огласити тзв. „годуновски звон“ – један од најинтерсантнијих у историји. Та звоњава нема неке директне везе са самим Годуновим., већ је име добила у вријеме достигнућа звонарске умјетности за владавине Годунова.

Извор: Благовест.инфо
С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This