Select Page

Prep__Serafim_Sarovski_2ДИВЈЕЈЕВО, 16. јануара – У четвртак 15. јануара, на дан 176 година од престављења преподобног Серафима Саровског, у Тројицком саборном храму Свето-Тројицког Серафимо-Дивјејевског женског манастира служена је Божанствена литургија.

Литургијом је начаслствовао Митрополит чебоксарски и чувашки Варнава у саслужењу многобројних епископа и свештеника.

На литургији се молио и предсједник фонда „Свети Серафим Саровски“, као и многобројни угледни гости.

Након завршетка литургије Митрополит Варнава је заблагодарио Архиепископу нижегородском и арзамаском Георгију за дату му могућност да служи поред мошти светог Серафима, на дан када се празнује друго обретење његових мошти.

У бесједи је Митрополит Варнава казао: „Преподобни Серафим је имао посебан дар молитве. По молитвама преподобног човјек се ослобађао од грјехова и приближавао Богу. Његова Светост Патријарх московски и све Русије Алексије Други је нарочито поштовао баћушку Серафима. Док је Патријарх Алексије био поглавар Руске цркве, мошти светог Серафима су прошле Русију од Москве до Дивјејева. Нама убрзо предстоји да изаберемо главу РПЦ. Молимо се баћушки Серафиму да нас не остави у својим молитвама пред Господом и да пода стрпљења, смирења и одлучности епископима.“

У име насељеница манастира игуманија Сергија је сваком архијереју на молитвено сјећање поклонила икону преподобног Серафима Саровског или икону Сабора Дивјејевских светих: преподобнх мајки, блажених и свештеномученика.

Извор: Патријархија.Ру
С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This