Izaberite stranicu

06.01.2009.г. Литургија Св.Василија Великог у Цетињском Манастиру - ГАЛЕРИЈА

06.01.2009.г. Литургија Св.Василија Великог у Цетињском Манастиру - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 06. јануара (Светигора прес) – У свим храмовима Црногорско-приморске Митрополије данас је Светим литургијама и традиционалним налагањем бадњака прослављен Бадњи дан.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије је пред Цетињским манастиром благословио и освештао бадњаке које су по древној традицији и ове године донијели представници пплемена Бајице и осталих крајева Црне Горе.

Налагање Бадњака испред Цетињског Манастира - ГАЛЕРИЈА

Налагање Бадњака испред Цетињског Манастира - ГАЛЕРИЈА

«Христос није дошао да уноси разлике по припадностима, било националним, било језичким, државним или неким другим», рекао је Владика обраћајући се бројним вјерницима сабраним око Светог дрвета живота. «Он је дошао да обједини све оне који се овдје на земљи дијеле», рекао је он.

«Они који хоће да подијеле бадњак и да стварају неки свој бадњак, и који хоће Христа да подијеле, они не знају шта чине, јер Христос је и јуче и данас и сјутра исти и Он је дошао да сједини јединством вјечним и неразоривим», казао је Владика.

«Ова Светиња је символ тога јединства. Одувијек је призивала све на јединство, на заједницу, на помирење, на покајање, на духовно и морално узрастање. Она то чини и данас. И не позива на то само нас, него и све људе и све земаљске народе», поручио је Митрополит Амфилохије.

Налагање Бадњака испред Цркве Св.Тројице у Враки код Скадра - Албанија - ГАЛЕРИЈА

Налагање Бадњака испред Цркве Св.Тројице у Враки код Скадра - Албанија - ГАЛЕРИЈА

Владика је рекао да се данас говори о многим кризама, не само финансијским. «Суштина свих криза, то нам сва историја посвједочује, увијек се темељи на унутарњој кризи у људском срцу – на кризи морала, духовности, вјере, на кризи човјека и човјечности», казао је он.

«Божић нас позива на духовни и морални препород, на јединство и заједницу – и нас и све људе и народе. Зато ми, заједно са анђелима и пастирима пјевамо ону Свету пјесму: Слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља. Све вам срећно и честито било и моломе Богу приступачно», пожелио је Митрополит Црногорско-приморски.

Присутнима се пригодном бесједом и радосним празничним поздравом обратио и представник племена Бајица Илија Мартиновић, а изведен је и празнични програма уз учешће хорова и народних гуслара.

Налагање Бадњака испред Манастира Св.Николе Обод, Ријека Црнојевића - ГАЛЕРИЈА

Налагање Бадњака испред Манастира Св.Николе Обод, Ријека Црнојевића - ГАЛЕРИЈА

Митрополит Амфилохије претходно је благословио и освештао бадњаке на Ободу Црнојевића, а јутрос је у Цетињском манастиру служио Свету архијерејску литургију.

«Данас се радујемо Христовом доласку, Њему се радујемо, испуњењу свега онога што је бивало, што јесте и што ће бити, Њему кроз Кога је створено све што постоји, Њему Који је свјетлост, Који је почетак и крај, алфа и омега», рекао је јутрос Владика у архипастирској бесједи у Цетињском манастиру.

Митрополит Амфилохије вечерас је благословио и освештао бадњаке пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици, у присуству неколико десетина хиљада православних вјерника.

Налагање Бадњака у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

Налагање Бадњака у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

«Свако зло које се догађа са људима и међу људима, сва убиства и сви ратови, и сви злочини, ништа друго не значе него отуђење од овога Светога огња и од небескога мира који је он донио», рекао је Владика Амфилохије. «То је мир који само Бог може да подари људским срцима. Кад њега нема, онда је људима на језику мир, а у срцу им је рат. Ево, ми смо свједоци тога. Колико ратова, крвопролића, мржње у име људских права и људског достојанства, колико обећања савремених моћника! Али управо зато што су отуђени од Њега, дародавца добра, мира, љубави, помирења, заједништва, зато се и налазимо ондје гдје се налазимо», подсјетио је он.

«Зато смо ми претрпјели бомбардовања у новије вријеме. Зато су нас снашле несреће, зато нас и данас сналазе. Због отуђења од Божје, а тиме и братске љубави дошло је до крвопролића на нашем Косову и Метохији и дошло је до отуђења и злочина који се, ево, завршавају лажним државама, лажним одлукама – свиме оним што није од Бога и није по Богу. Тако и у Ираку, Ирану, тако сад у Палестини – управо зато што је мало овога огња и ове ватре Витлејемске, што је има мало у срцима људи», рекао је Владика Амфилохије и додао да су и наша овдашња помрачења последица тог отуђења.

Бадњи Дан - Манастир Стањевићи - ГАЛЕРИЈА

Бадњи Дан - Манастир Стањевићи - ГАЛЕРИЈА

У умјетничком програму учествовали су црквени и дјечји хорови, полазници вјеронауке, глумци и гуслари, а приређен је и величанствени ватромет који је дуго обасјавао Немањин град на ушћу Рибнице у Морачу.
Преосвећени Епископ Диоклијски игуман манастира Острог Господин Јован вечерас је са свештенством благословио и освештао бадњаке пред црквом Свете Текле у Даниловграду.

Налагању бадњака присуствовао је велики број Даниловграђана.
Р.В./С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This