Select Page
320-zdrebaonik-02012009

Св.Литургија у Манастиру Ждребаоник - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 02. јануара (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.

«Данас прослављамо великог Данила Другога, просветитеља и Архиепископа српскога, од царскога рода који је живио и подвизавао се у манастиру Хиландару, великог писца житија Краљева и Архиепископа српских, чије мошти почивају у Пећкој Патријаршији», рекао је Владика у архипастирској бесједи сабраним вјерницима.

«Управо зато што га се дотакла сила Божја, његово тијело је нераспаднуто у дивном саркофагу. Он је такође један од живих свједока Живог Христа, Његовога Рождества и Његовога Васкрсења», казао је он.

«Исто тако и у наша времена, нови Божји угодник, Светитељ, просветитељ и чудотворац Јован Кронштатски, упокојио се 1908. године, прије тачно стотину година. Он је један од најдивнијих хришћанских православних просветитеља и чудотвораца, који је још за свога живота био прослављен чудима Божјим. Није било колибе широм бескрајне Русије, царскога двора нити дома, на коме се није помиња име тога скромнога, смиренога, молитвенога свештеника из приморског градића Кронштата», подсјетио је Владика Амфилохије.

«Био је велики прозорљивац који је сагледавао догађања у свом времену, али који је предвидио и сва она страшна страдања која ће доћи непосредно после његовог упокојења на руски народ под бољшевицима. Предвидио је страдање царске породице, али и њено прослављење које се догодило у наше дане. Предвидио је велико распеће руског народа, али и његово духовно васкрсење чији смо ми свједоци», рекао је Митрополит Црногорско-приморски.
Р.В.

    

Pin It on Pinterest

Share This