Izaberite stranicu
Монашење у Манастиру Савина, Херцег Нови

Монашење у Манастиру Савина - ГАЛЕРИЈА

Литургија у Манастиру Савина

Литургија у Манастиру Савина - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 31. децембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је синоћ са свештенством бденије у манастиру Савина код Херцег-Новог.

У току бденија владика је замонашио искушеника Александра давши му монашко име Алексиј.

«Наш досадашњи брат Александар, који је одрастао поред ћивота Светог Петра Цетињскога, гријући се над његовим Светим моштима, ево и њега – чуо глас Господњи», рекао је Владика у архипастирској бесједи вјернима. «Ево, ове свете ноћи, слободно пред Богом, анђелима и људима примио је првине анђелскога лика, обукао се у огњену вјеру, обукао се у смирење, у послушање, у трпљење, у ревност по Богу, ревност по Христу», рекао је он.

«Обукао се у саме Божје дарове, у врлине, како би њима могао да погаси све стријеле лукавога, како би могао да се покаже побједитељем до краја свога земнога живота и како би Господ и њега признао и призвао у Своје Небеско Царство. Примио је име, великог по смирењу и тајном живљењу у Христу Господу, Алексија, с правом названог човјеком Божјим», закључио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је јутрос у Савини служио Свету архијерејску литургију.

«Само онај ко има откривено и видовито око вјере кроз овај свијет, који као такав види тајне које су у њему записане, који осјећа живо присуство живога Бога и на Њему темељи свој живот – само тај може да сазна дубине, ширине и висине овога свијета», рекао је Владика обраћајући се вјерницима. «Господ који се од Дјеве родио, Он је тај који је темељ наше вјере, Који је почетак и крај, кроз Кога је све постало и Који је у свему присутан и на Коме ми темељимо свој живот», казао је он.

«Зато се радујемо када се сретамо једни са другима у Име Господње, да нам Господ дарује Себе у Тајни Светога Причешћа, да нас сједини са Собом силом Духа Светога», поручио је Владика Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This