Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 25. децембра (Светигора прес) – Братство Клисића из црмничкога села Лимљани прославило је данас празник Светог Спиридона, своју вјековну завјетну славу. Први пут послије Другог свјетског рата завјетна слава овог братства прослављена је и Светом Литургијом, коју су у сеоскоме храму Светог апостола Томе служили, настојатељ манастира Светог Николе на Врањини јеромонах Петар (Драгојловић) и парох барски и главни уредник Радија «Светигора» свештеник Јован Пламенац.

На служби Божијој појале су сестре манастира Покрова Пресвете Богородице из Горњих Брчела.

Иако је био радни дан храм Светог апостола Томе у Лимљанима био је испуњен вјерним народом. Током литургије, послије читања Светога Јеванђеља, вјерницима се кратком бесједом обратио јеромонах Петар, који се осврнуо на чудесан живот Светог Спиридона као примјер истинског служења Богу и ближњима.

Један део вјерног народа је приступио Тајни Тијела и Крви Христове а на крају службе Божије одржан је и мали помен за душе свих упокојених православних хришћана из братства Клисића.

Послије Свете Литургије одржана је и свечана трпеза љубави коју је ове године припремио господин Никола Заријин Клисић са породицом. Прије благосиљања трпезе, јеромонах Петар је пресјекао славски колач и освјештао славско жито.

Древна традиција прослављања Светог Спиридона обновљена је 1990. године, а у периоду од средине педесетих година прошлог вјека била је потпуно замрла.
Иначе, древни храм Светог апостола Томе у Лимљанима, у коме је служена Света литургија, самим својим постојањем представља једно велико чудо Божије. Наиме, овај храм је 1896. године, послије одроњавања једног не малог дијела планине, склизнуо за читавих 300 метара, али је и поред тога остао архитектонски потпуно очуван. Једино што се и данас може примјетити је да храм Светога Томе није потпуно хоризонталан а правац од олтарске апсиде до улазних врата, није више на линији исток – запад, већ у правцу сјевер – југ.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This