Select Page

На дан сjећања на Свете благоверне кнезове Петра и Февронију Муромскe, Русија традиционално прославља Дан породице, љубави и вjерности. Свечаности тим поводом су одржане у граду Мурому 8. јула 2024. године, гдје је на тргу Тројицког женског манастира, у коме се налазе  мошти ових светих, служена празнична Литургија.

Светом службом Божијом началствовао патријарашки намјесник Московске митрополије Митрополит крутицки и коломенски г. Павле уз саслужење више архијереја, свештенства и свештеномонаштва.

Литургији је претходио дочек чудотворне иконе Мајке Божије Казан-Вјазниковске, чија се 400. годишњица јављања обележава ове године.

Појао је архијерејски хор Владимирске митрополије под управом Т. В. Охањана и здружени женски хор Муромске епархије под управом Њ .В. Схиповскаје. Појање у олтару изводио је хор епархијског свештенства под руководством јереја Алексија Волкова.

Проповед пред причешће је изговорио архимандрит Мелхиседек (Артјухин).

На крају Литургије обављено је прослављење светих благоверних кнезова. Затим су се свештенству и многобројним верницима обратили Митрополит Павле и Митрополит владимирски и суздаљски Тихон. Такође, учеснике сабрања је дочекао начелник Муромског округа Е.Е. Рицхков.

У оквиру прославе, многодетним породицама уручени су Патријаршијски знаци материнства, а млади парови који су желели да се венчају, благословени су код моштију Светих Петра и Февроније.

Одмах након Литургије, свештенство Епархије служило је молебан за стварање породице и породичног благостања.

Извор: Рravoslavie.ru

Pin It on Pinterest

Share This