Select Page

Највећа црква брвнара у централној Русији, Црква Светих првоапостола Петра и Павла, биће завршена у Москви у септембру, јавља РИА Невс, позивајући се на прес-службу Владимира Ресина, посланика Државне думе и кустоса програма за изградњу православних храмова у престоници.

„У септембру градитељи планирају да буде освештана Црква Светих првоапостола Петра и Павла (која се налази на Тихорецком булевару у московском округу Љублино). Ово је тренутно највећа дрвена црква у централној Русији. Градитељи сада завршавају унутрашње уређење. Радови на уређењу простора су у току, а у току је и полагање плочника“, наводи се у саопштењу прес службе.

Висина Храма Светих апостола Петра и Павла биће 42 метра (око 141 стопа), са капацитетом од хиљаду људи. Поред тога, црква има велику дрвену парохијску школу површине 350 квадратних метара, у којој већ учи више од 90 деце.

Према Ресиновим речима, изградња цркве брвнаре је иницијатива њеног ректора. „Он сам је Сибирац, из села Шушенское. Заједно са парохијанима, постепено су подигли православну дрвену целину налик бајки. У нашем програму ово је први потпуно дрвени комплекс“, рекао је Ресин.

Градња дрвеног црквеног комплекса почела је 2019. године. „Током пет година, парохијани мале цркве брвнаре у част Светог Саве Освећеног постепено су сопственим средствима изградили читав дрвени град. Сама црква, посебна грађевина за крстионицу, недељна школа, трпезарија и црквена продавница. Тада су започели изградњу главне цркве. За разлику од већине цркава програма, ова је направљена од боровине“, појашњавају у прес-служби.

Ректор цркве о. Георгиј Иванов је нагласио да се све гради донацијама парохијана, који су помогли и својим радом.

Програм изградње православних храмова у Москви, раније назван „Програм 200 цркава“, покренуо је Патријарх московски и целе Русије Кирил 2009. године и финансира се донацијама. У Москви је за последњих пет година изграђено преко 50 нових цркава. За прикупљање средстава основан је добротворни фонд под називом „Фонд за подршку изградњи цркава у граду Москви“, а копредседавајући Одбора повереника су градоначелник Москве Сергеј Собјанин и Патријарх Кирил.

Извор: https://orthochristian.com/161652.html

Превела Љ.П.

Pin It on Pinterest

Share This