Select Page

Његово блаженство Католикос и Патријарх Тбилисија и све Грузије г. Илија је упутио честитку поводом десетогодишњице оснивања Епархије за Белгију и Холандију.

Честитајући важан датум новије историје Грузијске цркве, првих десет година постојања Епархије белгијско-холандске, Патријарх Илија је подсетио да је та епархија створена 3. јуна 2014. године сходно одлуци Светог синода, а у њен трон је устоличен 15. јуна исте године Епископ Доситеј (Богверадзе). Пре тога поменуте територије су биле у саставу Епархије западноевропске. – Са захвалношћу желимо да поменемо заслуге и Митрополита Аврама (Гармелија), који је заједно са свештенством направио прве велике кораке да окупи своју браћу. Наравно, много више је урађено последњих десет година под руководством Митрополита Доситеја, а данас видимо резултате његовог рада изражене повећањем броја свештеника, функционисањем седам парохија, оснивањем четири недељне школе, отварањем цркава у Бриселу, Антверпену и Лијежу, оснивањем богословског центра и другим образовним, културним и друштвеним активностима.

– Епархија белгијско-холандска, као и друге епархије у иностранству, за грузијску дијаспору представљају не само извориште вере и црквеног живота грузијског народа, што је најважније, већ имају и културно-просветну сврху. Велика је потреба за духовну бригу о десетинама хиљада сународника у емиграцији и подизања национално-културне свести, посебно у односу на адолесцентну генерацију која се исељава из матице – поручио је Патријарх Илија.

Извор: Грузијска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This