Select Page

Благословом Његовог преосвештенства Епископа западноевропског господина Јустина почео  је Српски православни дечији камп у Холандији, који се одржава већ другу годину заредом.

Камп се одржава у организацији Српске православне омладине Холандије у месту Ден Хаут, на југу земље. На кампу учествује шездесеторо деце узраста од седам до петнаест година, а о њима се брине двадесет пет волонтера из православне омладине и свештеник.

Камп се одржава од петог до седмог јула, а у оквиру кампа деца ће имати прилику да уче о православној вери, српској традицији, да се друже, баве спортским активностима и кроз креативне радионице уче да певају, праве крстиће, цртају и бојају иконе, као и да разговарају са свештеником о питањима која их интересују.

У недељу, последњег дана сабора, на кампусу ће се служити Света литургија уз учешће више свештеника из Холандије.

Деца су подељена у три групе: млађа група „Свети Јован“ је за децу од седам до девет година, средња група „Свети Василије“ за децу од десет до дванаест година и старија група „Света Петка“ за децу од тринаест до петнаест година.

За децу која одрастају у дијаспори, овакви кампови представљају изузетну драгоценост и пружају им могућност да се упознају и друже, да виде и осете да у земљи живи још пуно српске православне деце и да се заједнички учврсте у својој вери и традицији.

Иако је камп српски, на њему учествује неколико православне деце других националности, као и деце из мешовитих бракова, тако да се током трајања кампа све активности одржавају на два језика, српском и холандском.

Међи волонтерима, такође, учествују млади православни хришћани различитих националности.

отац Крсто Станишић

Pin It on Pinterest

Share This