Select Page

Његово преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, говорио је синоћ на духовној трибини у сали парохијског дома Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици, организованој поводом празника Видовдана.

Владика је прво бесједио о Косовском завету, Видовдану и његовом значају за српски народ, верском и културном идентитету, проблемима Срба на Косову и Метохији, а потом разговарао са присутнима.

„Видовдан је зеница нашег бића и постојања и на овом простору и свуда где је наш народ расејан. Имам утисак да живимо у расејању када нисмо на Косову и Метохији”, тим речима је почео беседу владика Иларион, преноси Радио Митровица.

Пренео је благослове Патријарха Порфирија и подсетио на његове речи, којима описује тренутак када долази на Косово.”Каже да се осећа као онај расипни син који се вратио очевом дому”.

„Косово и Метохија је наше полазишно место, али и место повратка, ако хоћете и место починка”, рекао је владика Иларион.

Како би ово био прави сусрет, пожелео је да не говори само он већ да чује и публику која је била присутна у парохијском дому у Косовској Митровици. Затражио је да то буде дијалог уз мисли које су везане за Косовски завет, Видовдан и идентитет.

У програму су наступиле и виолинисткиња Ана Поповић која је извела песму “Ово је Србија” и глумица Тамара Томановић која је рецитовала стихове песме “Јефимија” Милана Ракића.

Догађај је организовала Градска библиотека “Вук Караџић”, испред које је присутне поздравио директор ове установе Никола Елезовић.

Фото: radiomitrovicasever

Pin It on Pinterest

Share This