Select Page

У Кичинеру (Канада) у 76. години живота, после краће и тешке болести, у Господу се упокојио Марко Сандаљ, оснивач и директор православне мисионарске Фондације “Пријатељ Божији“, Српске православне цркве, саопштила је Фондација, чиј текст преносимо интегрално.

‘Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити“ – Његош

Овом реченицом препуњеном смислом и поруком, велики Ловћенски Тајновидац ознаменовао је све оне који су, по речима Светог апостола Павла, добар рат ратовали, трку свршили и венце славе задобили. Није их је мали број у роду српском, но колико год их имало увек се на Небесима отворе врата да на њих уђе неки нови житељ Царства Христова.

На та врата у земљу Светлости ушао је и Марко Сандаљ, прибројивши се хоровима прегаоца за име и љубав Христову. Овај ватрени заљубљеник у лик Христов постао је својим животом проносилац тог лика међу људе рода сроскога и образац стваралаштва надахнутог Христовом добротом и лепотом. Попут магарета које је Господа на леђима својим унело у Јерусалим, Марко је на леђима и у срцу носио јеванђелску реч кроз градове и села широм Србије и српских земаља, али и тамо далеко преко мора где год Срби живе, хранећи сликом и речју душе гладне и жене Бога живога.

Основавши Фондацију “Пријатељ Божији“ овај христољубиви муж све своје, како духовно тако и материјално, богатство ставио је у службу Богу и Роду. За скоро деценију и по стваралаштва документарне филмске продукције изнедрено је на десетине документарних филмова који су не само означили или анализирали стварност у којој постојимо и живимо, већ и понудили јеванђелске лекове за рањене и духовно промрзле душе.

Својим животом и духовном зрелошћу Марко Сандаљ је задужио премноге наше људе, како оне који живе у Канади, тако и народ наш у Отаџбини. Нека би му свако од нас узвратио макар по једним уздахом пред Богом, поменувши име његово охристовљено.

Блажен ти пут, љубљени брате наш Марко. Нека би Царство небеско у теби добило још једног путовођу нама, у овој долини плача оставшима. Зри са Небеса погледом Христовим и моли Га да макар не залутамо у пустињи и прашуми постојања, но да одолимо свим искушењима која наваљују и која ће тек наваљивати на нас извана али и оних која из нас самих извиру од наше несаврешености, лењости и неодговорности.

Господе Исусе Христе, љубави наша и животе и дисање наше, упокој са Светима Твојим и брата нашега Марка и учини му вечни помен у Царству Твоме. Амин.

У знак сећања на његово животно дело и љубав коју је за живота гајио према Христу и Роду, подсјећамо на његово гостовање у емисији „Духовни портрети“ Телевизије Храм из 2017. године.

https://www.youtube.com/watch?v=FAiqisiBA1A

Pin It on Pinterest

Share This