Select Page

У недељу када прослаљамо Свете Оце Првог Васељенског сабора, служена је Света Литургија у храму Светог Јована Владимира. Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Љубомир Јовановић. Саслуживали су му протојереј Младен Томовић и јереј Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата, парох кијевски Андреј Јурченко. За пјевницом су одговарали Маја Томић и Никола Зековић уз пратњу хора Свети Јован Владимир под диригенстком палицом магистра Маје Басараб.

Отац Младен Томовић се, након што је отац Љубомир прочитао зачало из Светог Јеванђеља, поучном бесједом о значају данашњег празника обратио присутном народу.

На данашњи дан, каже отац Младен, сјећамо се отаца Првог Васељенског Сабора.

„Сјећамо се њихове жртве и свега онога што су они урадили за Свету Цркву. А урадили су много, утврдиши православну вјеру и оно што су свети апостоли проповједали и оставили својим ученицима. Утврдили су и изнјели исповиједање вјере, Символ Вјере којим ми исповиједамо своју православну вјеру, исповиједамо Христа Спаситеља Сина Божијега који од Оца исходи, који је рођен од Оца ван времена и кога је Он објавио овоме свијету.

Говорећи о аријевској јереси и борби Светих отаца да се та јерес осуди и одстрани из Цркве, отац Младен нас подсећа да је јако важно да се подучавамо о тим догађајима. Да се тога присјећамо, да о томе читамо, јер су се из те јереси пројавиле друге јереси које су се множиле и, нажалост, одводиле народ ка погибељи. Свети оци су спасили Цркву од те јереси која је пријетила да погуби све и да одведе све у пропаст. И зато ми у овој недељи прослављамо догађај Првог Васељенског сабора, јер је он, заиста, јако важан у том домостроју спасења за нас.

И ова црква чији ће фрескопис ускоро бити у потпуности завршен, украс је овога града. Украс је ове државе, украс свих нас, јер се ми кроз овај свети храм изграђујемо, у њега се уграђујемо, а и себе изграђујемо, духовно, као људи. Сазријевамо духовно. У том сазријевању, да Бог и нама дарује живот вјечни, као што је даривао и светим оцима Првог Васељенског сабора, и свим оцима осталих сабора, и свим светим оцима до дана данашњега.“

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This