Select Page

На недељни дан када наша Света Црква прославља Свете Оце Првог Васељенског сабора, – служена је Света Литургија у подгоричком храму Великомученика Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина старешине храма, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића; док је молитвено учествовао, прота Милун Фемић.

На литургијске возгласе одговарао је хор Светосавник, предвођен хоровођом, Ратком Вујачић.

„Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем поучном беседом окупљеном народу, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић:

Ево јеванђеља о томе како  је Син прославио Бога Оца и како ће Бог Отац прославити Сина и како ће спасити оне које Му је дао а то је Црква Христова, то смо ми овдје сабрани. Зато  и називамо Исуса Христа Спаситељем јер ћемо се спасити кроз Њега, јер од Оца и Сина и Светога Духа долази спасење.

На Првом васељенском сабору у Никеји  325. године у вријеме цара Константина Великог, када су се сабрали преко 300 отаца да  вијећају  о темама Цркве, шта је то Црква, ко је Бог, шта је човјек – они су све то исказали  кроз овај Символ вјере, који слушамо сваке свете Литургије и то је тај документ (укратко) вјере Цркве у оном виду који је словесан, дакле, обухвата оно што може човјек словесни да искаже највише поводом Бога ријечима. То су ријечи саме са неба настале  поводом богочовјечанског искуства (откривења). Није случајно да свих ових дана  послије Васкрса, у ову недјељу пред саму Педесетницу, славимо и вршимо спомен Првог васељенског сабора, када је настао овај Символ вјере, јер без исповиједања  тога Символа  вјере ми немамо Духа Светога, немамо Педесетнице, коју ћемо прославити ускоро ако Бог да. Бранећи Педесетницу, Црква је у тој борби побиједила  и одбацила учење злогласног Арија који је мислио и тврдио  и пропагирао да Син није у заједници  Свете Тројице од вјечности, него да је Христос само човјек  који је први од свих људи и да га нема  прије вјекова. Црква је јако устала против тога и својим Символом вјере потврдила  Богом дане догмате“.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This