Select Page

Групе добровољаца сервисера из Синодалног одељења за црквено доброчинство и социјално служење почеле су да путују у градове Донбаса: Доњецк, Волноваху, Горловку, Лисичанск, Харцизк и Докучајевск. Раније су добровољци Руске православне цркве били ангажовани само на поправци домова у Мариупољу. Волонтери поправљају приватне куће старијих, инвалидних и вишечланих породица – оних који не могу сами да поправе своје домове. Замењују ожичење, поправљају кровове, изводе завршне радове, постављају рампе, преноси Патриаршиа.ру.

„На нашу телефонску линију стижу позиви за помоћ из разних градова у зони сукоба. Наши главни волонтерски тимови раде у Мариупољу, али све више захтева стиже из других градова и ми им одговарамо“, каже Александар Козленко, координатор добровољних градитеља Синодалног одељења за добротворне сврхе. „Тренутно више од 150 домова чека свој ред. У њима живе особе са инвалидитетом, старије особе. Живе са поломљеним крововима и разбијеним прозорима. Али волонтера нема довољно. Тражимо помоћ од сваког ко је спреман да учини добро дело.”

Од марта 2023. године, Синодално одељење за црквено доброчинство и социјално служење, по благослову Његове светости Патријарха московског и целе Русије Кирила, организује регрутовање добровољаца поправљача за обнову домова становника у зони сукоба. До 4. јуна 2024. волонтери су поправили 228 домова у Мариупољу. Више од 860 градитеља добровољаца је већ отпутовало у зону сукоба. Групе волонтера одлазе сваке недеље, а свака смена траје седам дана. Они који желе да волонтирају у поправци домова у зони сукоба прво попуне формулар на веб-страници или позову дежурну линију.

Извор: Оrthochristian

Превела Љ.П.

Pin It on Pinterest

Share This