Select Page

„Почетак рада Братства Светог Ђорђа није везан за неки конкретан датум већ је више резултат низа догађаја из 2021. године који су заправо довели до тога да се формира братство“ казао је у интервјуу за радио Светигору Матија Стојановић, предсједник Братства православне омладине Светог Ђорђа из Подгорице које се окупља и дјелује при најстаријој активној богомољи у главном граду, цркви светог Ђорђа под Горицом.

„Интересантно је и то да је у Подгорици то братство настало много касније него у неким другим градовима и поред тога што је Подгорица главни и највећи град у Црној Гори. Тако да смо ми, у том неком смислу једно младо братство које броји стотињак чланова а које је проистекло из литургијског окупљања али и других активности којих је било поприлично у претходном периоду“ додао је г.Стојановић.

Када су у питању досадашње акције братства гост Светигоре је издвојио следеће:

„Занимљиве су на примјер те наше мобе које су биле усмјерене ка крчењу гробља око цркве светог Ђорђа а које смо организовали у више наврата. Поред тога ми не помажемо само наш храм и нашу порту, често смо помагали и помажемо хвала Богу, и друге цркве и манастириме. Има доста браће који су вјешти у различитим занатима и дисциплинама, што градитељским, што дисциплинама друге врсте и једноставно те своје таленте гледамо да искористимо на опште добро. Заиста су то дивне прилике, не само да радите за заједницу и видите нова мјеста већ и да упознате нове људе. Имали смо и друге врсте хуманитарних акција као и поклоничких путовања у Охрид, манастир Црну Реку и светињама Косова и Метохије које је било заиста једно дирљиво и дивно путовање. Имамо и спортски клуб при братству који је активни учесник разних спортски догађаја и турнира у малом фудбалу. Око наше цркве има доста и културних дјелатности које се организују па онда гледамо увијек да будемо од помоћи за те културне манифестације и једноставно шта год да се организује ми смо увијек ту да помогнемо, укључујући, наравно помоћ око богослужења када су велики празници у питању и када у цркву светог Ђорђа дође мноштво људи.“

Матија Стојановић је такође подијелио своје импресије са сабора православне омладине које се 2022.године организовало у Пољску а на коме је учествовао као један од делегата православне омладине из Црне Горе:

„То је било прво сабрање православне омладине које се одржавало у Супраслу, манастиру који је посвећен Успењу Пресвете Богородице на самом истоку Пољске. Та разноликост људи коју сам тамо сусрео створила је код мене осјећај богатства како Православне Цркве тако и различитих помјесних цркава. Тамо је било омладине из Румуније, из Пољске, из Грчке, било је младих и из западних земаља Француске, Финске, Америке, чак су била и наша православна браћа из Африке. Једноставно када дођете и сусретнете све те људе који су по много чему различити али поново уједињени у једној те истој суштини вјере и литургијској заједници, заиста схватите да све те различитости на неки начин обогаћују и оплемењују Цркву.“

Будући планови рада братства ће се, по ријечима Матије Стојановића, огледати у сличним активностима као и до сада, само у већем и богатијем обиму:

„Ми прије свега гледамо да наставимо овако како смо и до сада радили са свим нашим активностима и право да вам кажем у нашем раду желимо да се додатно повежемо и са другим братствима, прије свега у организовању разних догађаја који би били на нивоу не само митрополије него и других епископија Српске Православне Цркве. А друго што такође планирамо јесте и да уведемо нове људе у братство, односно, бићу сажет, да наставимо да се окупљамо у Христу на литургијама јер све наше активности једноставно произилазе из молитве, богољубља и братољубља које су гарант свих наших будућих активности“ казао је на крају разговора предсједник Братства православне омладине светог Ђорђа.

Р. Дуловић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This