Select Page

Његово блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јован је стигао 25. маја 2024. године у канонску посету Епархији Латакије.

После свечаног дочека уз звук црквених звона, заставе, музику извиђачког одреда и поруке добродошлице на улицама Латакије, у Саборном храму Светог Георгија служена је доксологија у част предстојатеља Антиохијске патријаршије, уз молитвено учешће митрополита латакијског Атанасија, акарског Василија, британског Силуана, хамског Николаја, алепског Јефрема, хомског Григорија и хуранског Антонија, као и епископа Романа, Мусе, Димитрија, Јована и Арсенија.

Молитви су присуствовали гувернер Латакије, представници Војске и Полиције, чланови Народне скупштине и Градског већа, представници Универзитета, културних и јавних установа, као и представници Римокатолачике цркве, Јерменске православне цркве, Маронитске цркве и Исламске заједнице.

Поздравна слова су одржали Митрополит Атанасије и гувернер Латакије Амер Исмаил Хилал. Узвративши на речи захвалности, Патријарх Јован је рекао: – Долазимо данас у величанственим данима Васкрсења да обновимо и освештамо Саборни храм Светог Георгија оштећеног у разорном земљотресу, да се помолимо за пострадале у тој катастрофи која је задесила цео регион 2023. године, али и да свет чује наш глас: време је да се заврши страдање Сирије. Нисмо и нећемо сањати да емигрирамо. Ставите тачку на грешну политику гладовања. Стога се данас молимо за Сирију, Палестину, Либан и цео регион. Нека Господ подари свој мир овим земљама.

Сутрадан, 26. маја 2024. године, Његово блаженство је служио чин освећења Саборног храма Светог Георгија, а затим и Свету литургију уз саслужење више архијереја Антиохијске патријаршије. – Данас је дан велике радости, јер смо са пастиром Епархије латакијске, Епископом Атанасијем, архијерејима, оцима, свештенством и верним народом служили чин освећења Саборног храма и положили мошти светих и мученика у свети олтар да се пред њима молимо и тражимо њихово заступништво. Љубљени моји, прави олтар је човек, који усваја Господа Исуса Христа и подражава се Њему, који нас је искупио својом драгоценом крвљу. Знајте да је за нас освећење цркве слично служби крштења. Ви сте црква и молим Бога да вам подари снагу, милост и благослов да ова парохија буде жива, активна и сведок свог Учитеља – поручио је Патријарх Јован који је истог дана осветио и камен темељац за нови средњу школу у Латакији.

Извор: Антиохијска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This