Select Page

У Цркви Светог Николе у Приштини је Литургијом и резањем славског колача прослављена храмовна слава. „У овом храму треба да се радујемо свагда и на свему да захваљујемо јер управо овде налази се спасење“, рекао је у беседи приштински намесник о. Ђорђе Стефановић који је служио Литургију, уз саслужење свештенства Епархије рашко-призренске.

„Читав смисао нашег живота, нашег спасења јесте пут Христос, истина и живот који ми требамо и управо идемо. Али ходајући тим путем спасења многи покушавају да нас скрену и да нас усмере на неки други погрешан пут. Али, овај народ православни, народ косовскометохијски, народ страдални, народ прогнани, народ распети је управо нашао и зна свој пут, а то је пут Богочовека. Тако је и данас овај народ дошао управо у цркву јер зна да је у цркви спасење, као што је у Старом завету било спасење онима који уђу у лађу, у Нојеву барку. Тако знамо и данас, када се сабирамо овде, управо у цркви имамо спасење“, казао је отац Ђорђе и подсетио да се данас слави један од највећих светитеља – чудотворац Николај Мирликијски.

„Он је онај који је читаво богатство оставио и отишао у пустињу за Христом. Он је онај који је своје богатство и све што је имао поделио сиромасима и служио њима. Он је онај који је претрпео Диоклецијанова гоњења. Он је онај кога славимо сваког четвртка, кога Христос и Богородица обукоше у омофор. Он је онај који је нашем краљу Стефану Дечанском вид вратио. Он је онај који је све таленте умножио и управо сва блаженства јеванђељска испунио и нама осветлио и поплочао пут ка Богочовеку. Тако сабрани у овом храму знамо јер Господ нам говори: ‘Где су двоје или троје сабрани у име моје, ту сам ја са њима“, додао је приштински намесник.

„Желим да честитам најпре празник свима вама сабраним, онда свечарима и најпре свештеницима који овде служе у овом храму и који су служили управо Богочовеку Христу и Светом Николају Мирликијском – чудотворцу. Треба да свагда се радујемо, да се надамо и да се молимо да нас Господ и Свети Николај одрже на овом путу страдања и искушења, јер нас са свих страна искушења нажалост и нападају, а знамо да после страдања и искушења долази васкрсење и долази радост, јер сам Господ говори онима који га љубе: ‘Ја сам с вама, ко ће против вас‘“, додао је он.

„Приштина је мој град“

Литургији је присуствовало неколико десетина верника са централног Косова и из централне Србије. Многи од њих су некадашњи житељи Приштине.

„Осећај је повратнички, ја сматрам Приштину мојим градом и ову цркву мојом. Треба обележавати и дати до знања да смо ми овде и да ћемо увек бити овде“, рекао је Милан Велић.

„У своју Приштину смо дошли, увек Приштевци. Где год да се налазимо, ми смо духом увек у Приштини. Сваке године долазимо и честитамо славу свима. Раније је било више народа, али ми и даље долазимо и долазићемо док можемо. Волео бих да и многи други који нису долазили, да дођу и виде да је много лепо доћи у свој завичај“, казао је Момчило Лазић.

„Осећај је феноменалан. Ја сам крштен у овој цркви и знамо шта је све она преживела током Мартовског погрома. Лепо је да поново овде сија пуним сјајем, да смо ми ту, да долазимо на литургије, на ове велике празнике“, навео је Александар Милић.

„Имам жељу да долазим, али када дођем то није као што је некада било. Ја имам 78 година, док могу долазићу, ту су нам и гробови. Приштина није иста, непрепознатљива је, сасвим је другачија. Ипак су 24 године прошле“, рекла је Татјана Малишић.

„За мене је ово посебан осећај. Ово је велики дан, а уједно и тужан зато што је мали број људи у цркви и који уопште долази, али и мали је број Срба који живи овде. Раније је била пуна црква, али од 2005. године долазе људи организовано из Београда“, казао је Срђан Пантић.

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић честитала је празник свим верницима.

„Јутрос смо се окупили у овом храму, окупио нас је Свети Никола да се помолимо за здравље и спасење нашег народа. Још смо ту да се помолимо Богу да нам да снагу и вољу да издржимо ове тешке дане и изазове са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији“, рекла је она.

Славски колач и трпезу је припремио Лазар Велић, док ће наредни домаћин бити Саша Јанчетовић.

Цркву Светог Николе у Приштини саградили су на темељима средњовековног српског манастира православни Срби из тог града и околине 1833. године. Храм је посвећен спомену на пренос моштију Светог Николе.

Запаљен је у погрому 17. марта 2004. године када су пали свод и купола цркве, па је тада већи део зидног сликарства оштећен или потпуно уништен, а сагорели су и ретки дуборезни иконостас у ораховом дрвету, десетине икона и целокупна црквена архива. Храм је обновљен у периоду од 2005. до 2008. године.

У Средачкој Жупи прослављен Свети Никола

Свети Николај Мирликијски се сматра заштитником како многих народа и области, тако и Средачке Жупе, па су се данас у селу Средска окупили верници на Светој литургији у цркви посвећеној овом светитељу.

Литургију је служио парох призренски парох отац Јован Радић, који је пререзао и славски колач који је принела породица Радивојевић из овог села. У литургијској бесједи отац Јован је говорио о Светом Николи, који је један од светитеља којег највише празнује наш православни српски народ.

„Данас смо се сабрали у храму њему посвећеном да се причестимо часним Телом и Крвљу Христовом. Сабрали смо се у овом дивном селу, са дивним људима, да се заједно помолимо Богу и Светом оцу Николају Чудотворцу”, казао је отац Јован.

Он је додао да Свети Никола, који се данас слави није тек тако добио тај епитет чудотворца.

“Заиста је био чудотворац и за време свога живота именом Христовим је чинио разна чуда као што је Христос исцељивао болесне, истеривао нечисте духове, враћао вид слепима, говор немима, слух глувима, тако и отац наш Николај је за живота помагао. Такође и након његовог упокојења нема онога човека који искрено прибегава молитвама Светом Николи, коме он неће изаћи у сусрет и помоћи”, навео је парох призренски.

Нагласио је да је и чудо да су у Средачкој Жупи у великом броју сабрани да прославе овог дивног светитеља.

“У селима Средачке Жупе највише цркви је посвећено Светом оцу Николају, овде у селу Средска, у селу Богошевце, у Драјчићима, у Мушникову, у Призрену две цркве су посвећене и једна једна црква у Св. Ахангелима. Даће Бог да обновимо и последњу необновљену Цркву Светог Николе Рајкову у царском граду у Призрену, а такође и ону мајсторску Цркву Светог Николе у манастиру Светих Архангела”, казао је отац Јован и додао:

“Мени је јако драго да сваке године постоји традиција резања славског колача – приноса жртве Богу и Светом оцу нашем Николају. Данас је овако дивно спремила колач, и вино и жито пренела за здравље, породица Радивојевић на челу са домаћином Славишом. Ја им и у своје име честитам празник и данашњи колач и славу и да у миру и здрављу дочекују празнике у свом дому, овде у селу Средска, са својом децом и унучићима, са својим пријатељима и комшијама и да се у миру и здрављу и весељу увек сабирамо.”

Славиша Радивојевић, овогодишњи домаћин, део колача предао је Гојку Ђорђевићу који ће следеће године бити колачар.

У дому Радивојевића је приређен ручак након Свете литургије.

Доказ да је Свети Никола веома поштован у Средачкој жупи јесу многобројне цркве посвећене овом светитељу.

Извор: Радио КиМ

Фото: Радио КиМ

Pin It on Pinterest

Share This