Select Page

Милици Костић, академској сликарки и кустосу Галерије уметности Приштина са седиштем у Грачаници, припала је прва награда у категорији сликарство, за портрет владике Вићентија, на конкурсу уприличеном поводом 200 година од рођења овог значајног архијереја Српске православне цркве.

Награду равноправно дели са сликарком Зорицом Бајчетом. Награде су додељене на свечаности уприличеној у Атријуму Народне библиотеке Србије, а по благослову Његове светости Патријарха српског Порфирија, где је отворена изложба „Епископ Вићентије 200 година од рођења“.

На изложби су говорили заменик директора Академије СПЦ јереј др Дарко Стојановић, проф. мр Мирјана Милић, председница уметничког савета, као и управник Задужбине владике Вићентија, Јевђа Јевђевић, а изложбу је отворио Викарни епископ Његове светости Патријарха српског г. Доситеј.

Милица Костић није крила задовољство што је њена слика освојила награду: „Велика ми је част и задовољство што сам била у прилици да учествујем на ликовном конкурсу ‘Епископ Вићентије 200 година од рођења’, на ком је задатак био да се оживи и ослика лик владике Вићентија. Свако од учесника добио је црно беле фотографије (референце) које су нам послужиле да што верније дочарамо лик и душу нашег владике. Поучена досадашњим искуством у осликавању знаменитих личности и задужбинара, стварање овог портрета улило ми је подстрек и храброст да изразим своја осећања кроз најфинији одабир боја, светла и импасто технике на којој дуго радим.“

Јереј Дарко Стојановић је нагласио да су уметници успели да дочарају и духовну страну лика владике Вићентија, те да изложени портрети „представљају много више од насликаног лика“.

Редовна професорка Академије СПЦ Мирјана Милић поделила је са присутнима да је уметнички савет приликом одабира радова имао тежак задатак:„Нијансе су биле у питању, обзиром да је сваки члан комисије има свој сензибилитет.“

У категорији иконографска стилизација прву награду је добила Милица Карановић, а похвалу Александар Капа, док је у категорији цртеж прву награду добио Иван Мутавџић, а похвалу Стефан Матовић.

Извор: Радио КиМ

Фото Дом културе Грачаница

Pin It on Pinterest

Share This