Select Page

Прослава тројубилеја Преподобног Оца Јустина – 130 година од рођења, 45 од престављења Господу и 10 година од преноса његових моштију у љубави, у Христу Господу сабира васцели православни свет, јер ћелијског богомудраца и молитвеника као светитеља Божјег за живота препознавали су на свим просторима.

Његовим моштима на поклоњење у манастиру Ћелије притекли су 21. маја 2024. године Епископ аматундски г. Николаос, представник Митрополита лимасолског г. Атанасија (Кипарска архиепископија), којег је овдашњи верни народ имао прилику да упозна на свечаности у част преноса Авиних моштију, и Митрополит Нове Крине и Каламарије г. Јустин из Грчке православне цркве. У братској љубави, дочекао их је Епископ ваљевски г. Исихије и на дар њиховом верном народу упутио честице моштију оца Јустина како би заједништво у молитвеном пребивању било снажније. Изразивши радост што поштоваоци Светог владике Николаја и Преподобног оца Јустина долазе на поклоњење, владика Исихије је благословио да им њихове мошти буду на радост и утеху.

Благодарећи на дару владици Исихију, Митрополит Јустин, који управо ћелијског богомудраца има за свог небеског заштитника, поделио је са присутнима да је то име добио од старца Митрополита Августина далеке 1993. године када Ава Јустин још увек није био проглашен светим. Митрополит Августин је рекао: – Дајем ти име по њему, он је био мој колега на факултету у Атини и који јесте светитељ и да се радујеш. Хвала вам и да знате да су наше митрополије отворене за вас – рекао је Митрополит Јустин, дарујући Свето јеванђеље владици Исихију.

Даром је узвратио и Епископ Николаос, иконом Пресвете Богородице, упутивши благодарје у име Митрополита Атанасија и верног народа Кипра владици Исихију и Патријарху српском г. Порфирију што су препознали радост коју ће им мошти Аве Јустина донети. – Митрополит Атанасије нас је учио љубави према Преподобном ави Јустину. На манастирској трпези смо увек читали делове његовог житија. Добро дошли у нашу Митрополију да и ми вама узвратимо љубављу и благодарношћу – закључио је Епископ Николаос.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This