Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит запорошки г. Лука је подржао предстојатеља, епископе и паству Српске православне цркве

– Забрана Патријарху српском да дође на просторе Косова и Метохије не може се назвати само врхунцем апсурда, то је пројава тоталног уништавања Православља. Нажалост, иза ове одлуке стоји хладна [гео]стратешка манипулација. Заправо, то што су се у последње време изнова почеле ширити лажне информације о томе да Срби наводно „никада нису подизали“ цркве на Косову и да су их „само одузимали“ другима није без разлога и тек тако. Под окриљем ове манипулације крије се једноставан циљ – довођење под сумњу легитимност присуства Српске цркве на исконско српским просторима, такође и постављање темеља за корените промене верског идентитета њеног становништва, а поменута забрана је један од озбиљних корака у том правцу. Патријарха просто не пуштају на територију на којој живи његов верни народ којем је преко потребна подршка и заштита. Оваквим грубим кршењем основних права желе да покажу целом свету да је предстојатељ Српске цркве наводно „странац“ на Косову, а да Српска православна црква нема будућност у региону. У прилог мојим речима иде и демонстративно скрнављење цркве Свете Тројице у селу Накло близу Пећи, које се догодило након блокирања уласка Патријарха Порфирија на Косово и Метохију. У светлу овога – по речима Светог апостола Павла да ако страда један уд, онда страда цело тело – сматрам неопходним да подржим своју српску сабраћу архијереје. Ваше дело је дело Божје и Ви сте на страни истине. Нека Вам Господ помогне у очувању духовне колевке Србије, а такође и у старању над паством Косова и Метохије.

Драга наша браћо и сестре, драги верујући народе наше братске Цркве, као што знате, Бог није у сили, него у истини! Запорошка епархија ће се молити за то да ова суманута ситуација буде адекватно решена. Ми ћемо такође апеловати и на све брижне људе у другим помесним Црквама у вези са тим да удружимо снаге и заједнички апелујемо на међународне институције захтевајући заштиту основних права Српске православне цркве – поручио је Митрополит Лука, који се, да подсетимо, налази под прогоном због свог исповедања Православља и старања о повереној му пастви. Тренутно се налази у кућном притвору до судског процеса на основу монтираних оптужби.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This