Select Page

На Свету и велику суботу у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија Светог Василија Великог.

Литургијом је началствовао протојереј Никола Пејовић, а саслуживали су му протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји Миладин Кнежевић и Бранко Вујачић, јереј Велимир Бугарин као и ђакон Ведран Грмуша.

Уочи Свете литургије, обављено је и саборно крштење у духу православног предања, као и древне хришћанске традиције, па је Христово стадо обогаћено за 62 крштених у име Оца и Сина и Светог Духа.

Саборно крштење су обавили свештеници Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић, Велимир Бугарин и ђакон Ведран Грмуша.

На општу радост, Светим тајнама Тијела и Крви Христове, поред новокрштених који су први приступили и сјединили се са Господом, приступио је и велики број вјерника који су се током Великог поста спремали за ову Свету тајну.

На крају се свима сабранима, а нарочито новокрштенима члановима Цркве, обратио поучним пастирским словом протојереј Никола Пејовић који је подсјетио на ријечи Светог апостола Павла које упућују на истину да човјек није створен за смрт и пролазност него за живот вјечни, као и то да је крштење заправо најважнији дан у животу сваког човјека будући да се крштењем човјек рађа духовно за вјечност и непролазност, али и за живу заједницу са живим Богом.

Потом је нагласио да крштење као ново рођење – духовно, освештава прво рођење – тјелесно, исказавши наду, вјеру и повјерење да ће сви новокрштени постати и бити прави хришћани који своју вјеру свједоче и ријечима, али превасходно дјелима, подсјетивши притом да причешћујући се данас на Светој литургији свако од новокрштених јесте закорачио заправо у суштинско присаједињавање и сједињење са Христом васкрслим што и јесте најбољи начин учешћа у Његовој побједи, побједи и на земљи, али оно што је најважније – вјечној и непролазној побједи, побједи вјечне љубави, вјечне радости, вјечног живота, вјечног смисла, како је поручио прота Никола Пејовић.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This