Select Page

На Велику суботу, у подгоричком храму Светог Ђорђа Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, коме су саслуживали браћа свештенослужитељи овог древног храма: протојереј Мирчета Шљиванчанин, старешина цркве, протојереј-ставрофор Гојко Перовић архијерејски намесник подгоричко-колашински, протојереј Јован Радовић, јереј Блажо Божовић и ђакон Лука Павићевић.

У току Литургије обављено је саборно крштење 5 нових катихумена, који су прибројани Цркви Христовој.

На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа, праћени појцем Гораном Павићевићем и Немањом Кљајевићем, студентом Православног Богословског факултета, у Београду.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се прота Милета Кљајевић:

,,Света Четрдесетница нас опомиње да постимо, исповедамо се, кајемо, Цркве посећујемо и причешћујемо се, – што је установио сами Господ Исус Христос.

Док су му судили био је кротак као јагње и све је подносио мирно. Са крста се постарао за Своју Мајку и предао је на чување Свом Ученику, Св. Јовану Богослову.

Кад је издахнуо на Крсту, сунце је потамнило и тама је пала по свој земљи. Тако творевина учествује у страдању Свога Творца.

Његово страдање је објашњење нашег страдања. Зато када страдамо сетимо се да је и Он страдао, и да је Васкрсао за нас, да бисмо и ми васкрсли“. поручио је началствујући свештенослужитељ, на Велику Суботу у подгоричком храму.

Елза Бибић

Фото и видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This