Select Page

На Велику среду, служена је Света тајна јелеосвећења, којој је присуствовао верики број верног народа, који су испунили порту цркве великомученика Ђорђа под Горицом.

Светим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Драгана Станишић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића.

Након седмократног помазивања освећеним јелејем поучном беседом сабранима у храму Господњем обратио се прота Драган Станишић:

,,У овој Страсној седмици, када је Црква установила да се служи ова служба јелеја, пред спомен Тајне вечере, коју ћемо имати сјутра, молимо се Богу да нам да душевно и тјелесно здравље, да бисмо са што више ревности славили Бога.

Колико је овај јелеј спасоносан, говори овај сабор, – који све више постаје свјестан и искусан поводом тога, како Бог на све начине помаже.

Тако и ми помазујући се овим јелејем испуњавамо се вјером све више и више, јер таква је благодат Божија која чини да се човјек озарује и напредује, припадајући Цркви Христовој“, поручио је прота Драган Станишић.

Потом је пред верни народ изнето Свето еванђеље, часни крст и честице моштију које се налазе у овом светом храму – великомученика Ђорђа, Св. мученице Босиљке Пасијанске и преподобног Стефана Троношког, којима су се верни поклонили.

Сутра са почетком од 8:00 часова служиће се Света литургија док ће у 18:00 часова почети Служба повечерја на којој ће се читати 12 страсних Јеванђеља Христових.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This