Select Page

Његова светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил је 11. априла 2024. године у Патријаршијској сали Саборног храма Христа Спаситеља у Москви председавао радом Организационог одбора за прославу стогодишњице од упокојења Светог Тихона, Патријарха московског и све Русије.

Организациони одбор за прославу сто година од упокојења Светог Тихона, Патријарха московског, основан је одлуком Светог синода од 24. марта 2022. године, док је исте године 13. октобра 2022. године усвојен општи план догађаја. Његова светост Патријарх г. Кирил је пристао да буде почасни председник Организационог одбора, док су заменик председника Владе Руске Федерације Д.Н. Чернишенко и Митрополит крутицки и коломенски Павле постали копредседавајући Одбора кога чине архијереји и истакнути свештеници Руске православне цркве, представници више министарстава, губернатори више округа Руске Федерације, истакнуте личности из науке и културе.

У завршној речи Патријарх Кирил је посебно рекао: „Желео бих да се најсрдачније захвалим свим учесницима и да напоменем значај припреме за овај историјски догађај о коме смо данас детаљно разговарали. Дај Боже да се оваквим прослављањима у свести народа актуелизују догађаји из наше историје, укључујући и оне везане за Светог Тихона. И што је најважније, ослањајући се на искуство људи попут Светог Тихона, сећајући се њиховог животног пута, њихове храбрости, њихове вере, морамо се угледати на подвиг из живота Патријарха Тихона и запитати се: шта бих ја урадио у његовом место? Шта бих радио? Како бих одговорио? Све је ово веома важно, јер је Црква на земљи позвана да се бори против зла, а сав наш рад је усмерен на то да наши савременици, а посебно млади људи, сазнају за ове славне странице историје Руске православне цркве и, надахнути подвизима Светог Тихона, ојачају у вери“.

Извор: patriarchia.ru

Pin It on Pinterest

Share This