Select Page

Рестаурација два архитектонска објекта из 17. века, укључујући и цркву, недавно је завршена у Свето-Успењском манастиру Св. Кирила Белојезерског у Вологдској области, 400 миља северно од Москве

Манастир је основао Свети Кирило Белојезерски, ученик Светог Сергија Радоњешког, 1397. године.

Радови на Великом болничком одељењу (1643-1644) и болничкој цркви Свете Јефимије (1646) почели су 2022. године. Обимни рестаураторски радови обухватили су фасаде, ентеријере, кровове, прозоре, врата и подове, преноси Музеј Светог Кирила Белојезерског.

Приликом радова на јужној фасади цркве Свете Јефимије пронађени су трагови споја првобитног крова доградње трпезарије и откривен је прозорски отвор са цигленим кобиличастим омотачем који датира из 17. века. Првобитним пројектом предвиђена је рестаурација каснијег облика крова из 19. века, који покрива прозор. Али пројекат је измењен и сачуван је једини јужни прозор цркве. Првобитни ентеријер је рестауриран, као што је био у другој половини 19. века.

Болничке цркве су у Русији почеле да се појављују у 17. веку, а један од најранијих споменика овог типа сачуван је у манастиру Светог Кирила Белогјезерског.

Извор: https://orthochristian.com/159492.html

 

Pin It on Pinterest

Share This