Select Page

Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у среду 14. фебруара 2024. године, на дан када Православна црква прославља Светог мученика Трифуна, Свету архијерејску литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су протојереји-ставрофори Дамјан Јанковић и Никола Перковић, и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

Честитајући празник монахињама, и свим присутнима, Преосвећени је, у пастирској беседи, рекао: – Мученици и монаси су истога рода. Мученици су својом крвљу Христа посведочили, посведочили да верују у Њега и како верују у Њега, тако што знају да, страдајући за Њега ће живети са Њим у Вечности, у Царству Његовоме, и радују се са Њиме. А монаси, они су настављачи истог сведочења.

– Жедни Љубави Христове, и да га посведоче, хришћани су сами предузимали подвиге, поста, молитве, доброчињења. На разне начине посведочавали своју љубав према Христу.

Владика је потом кратко подсетио на поучно дивно житије Светог мученика Трифуна, па наставио: – Данас људи, најчешће, пазе на своја наступања, како би се што боље представили јавности. А видите како су свети угодници Божији наступали тако једноставно. Појављивали су се да посведоче Бога, тако су наступали у јавности. Без икакве шминке. Њихова шминка била је благодат Божија. Благодаћу Божијом су се улепшавали.

– Расуђивање је једна од основних особина хришћанина. Онај лукави настоји на разне начине да нас од Христа одвоји. Он се чак на разне начине надмеће са нама у врлини, у добру. Јер, на тај начин може најлакше да нас сурва у провалију. Јер, када би се он нама показао онакав какав јесте, лукав, препреден, црн, многи би одступили од њега и не би му веровали, појаснио је Епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This