Select Page

Његово преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викарни Епископ Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, посетио је на празник Светог мученика Трифуна, 14. фебруара 2024. године, манастир Будисавце, метох манастира Пећке патријаршије, преноси ТВ Храм.

Владика Алексеј је претходних дана посетио манастир Бањску, Цркву Светог Саве у Косовској Митровици, Пећку патријаршију.

Са благословом Његове светости Патријарха српског г. Порфирија и Његовог преосвештенства Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског г. Теодосија, Преосвећени Епископ хвостански г. Алексеј је 12. фебруара 2024. године у вечерњим часовима, у сали Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици представио својих шест књига у издању манастира Св. Луке у Бошњану.

* * *

Историја манастира Будисавци

Ова светиња са храмом Светог Преображења Господњег датира из 14. века, а налази се у селу Будисавци у општини Клина, 17 километара источно од Пећи. Није познато да ли се ради о властеоској задужбини или се ктиторство може приписати краљу Милутину, на основу делимично очуваног натписа на каменој плочи уграђеној на источној страни апсиде. Предање тај храм везује за сестру краља Стефана Дечанског.

Грађевина је изузетно складних пропорција, основе у виду равнокраког уписаног крста са споља тространом апсидом, куполом и припратом, првобитно нижом од постојеће припрате која је подигнута у 19. веку. Зидање је изведено алтернацијом камена и опеке која је на појединим партијама декоративно ређана.

Оригинални живопис је у потпуности уништен, црква је делимично била срушена, те је велику обнову манастир доживео 1568. године под Патријархом Макаријем. Из тог времена потичу фреске које одликује сигуран цртеж и богат колорит, а представа ктитора Макарија свакако спада међу најлепше портрете српског сликарства 16. века.

Током наредних векова у Будисавцима вршене су разне интервенције, како на цркви тако и на осталим манастирским здањима.

Посебну вредност будисавачке ризнице представља икона храмовне славе која се датује у крај 14. и почетак 15. века.

Текст о историји ове светиње преузет је са сајта Републичког завода за заштиту споменика културе .

 

 

Pin It on Pinterest

Share This