Select Page

У јуну 2022. године пронађене су мошти још једног светитеља у манастиру Свете Тројице-Климецк на острву Бољшој Климецк у Руској Републици Карелији.

Након детаљног проучавања, утврђено је да припадају Светом Јони Климецком, светитељу подвижнику 15-16. века који је основао манастир. А на основу извештаја Његовог високопреосвештенства Митрополита петрозаводског и карелијског Константина, прошлог месеца је Његова светост Патријарх московски Кирил благословио и саопштио да су у питању свете мошти, саопштава Епархија петрозаводска.

Епархијски празник откривања његових моштију установљен је за 16/29.

Процес проналажења и откривања моштију Светог Јоне почео је у августу 2020. године, када је Митрополит Константин у ту сврху основао комисију. Ископавање, које је трајало дан и по, почело је молебном пред почетак сваког доброг дела и молитвом Светом Јони.

На крају су откривени остаци старе капеле која је некада стајала над гробом Светог Јоне, а потом и мошти светитеља.

Остаци светитеља, који су лежали у земљи 486 година, извучени су на површину с пажњом и поштовањем, а затим су прегледани и описани од стране судског вештака и стављени у дрени кивот посебно припремљен за ову сврху.

Половина моштију Светог Јоне пронађена је 29. јуна 2022. године, а друга половина 25. августа.

По завршетку археолошких радова, извршена су архитектонско-историјска, антрополошка, изотопска и медицинско-форензичка истраживања, којима је утврђено да остаци поуздано припадају Светом Јони (†1534).

Извор: https://orthochristian.com/158602.html

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This